live cooking

Produkty roślinne Alpro

Zapraszamy na wspólne gotowanie
z Charlesem Daigneault i Darią Ładochą

16 czerwca 2023 10.00-13.00

live

Roślinne inspiracje. Live Cooking z Alpro

Lokalne warzywa, owoce, migdały, a do tego porcja napoju owsianego – okazuje się, że kuchnia bez mleka i mięsa może być nie tylko korzystna dla zdrowia, ale także smaczna. Aby się o tym przekonać, wystarczy dołączyć do kulinarnej uczty, na którą zaprasza dwoje wspaniałych kucharzy – Daria Ładocha i Charles Daigneault.

autor: Katarzyna Rapczyńska-Lubieńska 14.06.2023

Gotowanie przestało być jedynie obowiązkiem, a stało się częścią stylu życia. Wypełnia czas wolny, zachęca do eksperymentów, poszukiwania nowych smaków i spotkań z przyjaciółmi. Właśnie dlatego pojawił się termin "live cooking", który oznacza po prostu gotowanie na żywo. To forma wyrażenia tego, że liczy się przede wszystkim proces tworzenia potrawy – od surowego produktu po efekt końcowy na talerzu.

Zrównoważona dieta to przyszłość

Jesteśmy coraz bardziej świadomi tego, że to, co jemy, ma ogromne znaczenie dla środowiska. Z raportu Talerz Przyszłości 2023 wynika, że dla naszego zdrowia korzystna jest dieta oparta na produktach pochodzenia roślinnego, warzywach i owocach, a także kaszach, nasionach roślin strączkowych i orzechach. Warzywa i owoce powinny stanowić połowę dziennego zapotrzebowania na produkty spożywcze, ale wciąż jemy ich zdecydowanie za mało. Jeżeli chcemy zmienić nawyki, warto postawić na dietę planetarną, która dostarcza wszystkich potrzebnych składników odżywczych, a przy tym nie obfituje w produkty odzwierzęce. W modelu diety zakłada się ograniczenie spożywania mięsa, co jest korzystne dla zdrowia oraz planety.

Coraz więcej sklepów wprowadza do swojej oferty produkty roślinne, takie jak np. napoje owsiane, sojowe, kokosowe czy migdałowe. Mogą być składnikiem nie tylko kawy z pyszną roślinną pianką, ale też smacznych śniadań i innych dań. Dla wegan i wegetarian jest to wybór idealny, a dla osób jedzących produkty mleczne – kusząca alternatywa. Jakie potrawy można przyrządzić na bazie roślin? Odpowiedź kryje się w naszym Live Cookingu!

Alpro owsiane to napój będący źródłem wapnia. W 100% z roślin, bez glutenu, laktozy, dodatku cukru, o niskiej zawartości soli i kwasów nasyconych. Stanowi uniwersalną alternatywę dla produktów mlecznych.

Daria Ładocha i Charles Daigneault zapraszają na ucztę

Okazuje się, że to, co jest pyszne dla nas, może być też dobre dla planety. Udowadnia to Daria Ładocha, której towarzyszy Charles Daigneault. Ona uwielbia lekkie, wegańskie alternatywy dla mleka, on – bazuje na mięsnych produktach, ale nie boi się kulinarnych nowinek. Wspólnie pokażą nam kilka przepisów na bazie roślinnych produktów ALPRO. Daria wyczaruje m.in. mrożoną kawę z Alpro Barista Owies z cynamonem i świeżo wyciskanym sokiem pomarańczowym, matchę z Alpro Barista Migdał oraz kawę z Alpro Barista Kokos z imbirem i białą czekoladą. Charlie przygotuje chłodnik ogórkowy z Alpro Skyr Style sojowym oraz tosty francuskie z polewą czekoladowo-owsianą na bazie napoju Alpro Barista Owies.

W trakcie Live Cookingu nie zabraknie też propozycji dań na obiad i kolację, w tym gazpacho z napojem owsianym bez cukrów. Spod kuchennej ręki Darii wyjdzie tajska sałatka z krewetkami, mango i orzechami na bazie sosu z produktem Alpro Skyr Style Mango, a także risotto z boczniakami, suszonymi pomidorami i pestkami dyni z roślinną alternatywa dla śmietanki. Dla odmiany Charles połączy składniki roślinne z mięsnymi – szykujcie się na skrzydełka z kurczaka marynowane w alternatywie jogurtowej soja-kokos. Mistrz zaserwuje też polędwicę wieprzową w sosie musztardowym z roślinną alternatywą dla śmietany. Miłośnicy warzyw będą zachwyceni sałatą z dressingiem na bazie Napoju Owsianego bez cukrów oraz zielonymi warzywami w sosie curry zrobionym na bazie napoju Alpro Barista kokos.

Napoje oraz alternatywy dla śmietany i jogurtów Alpro to pyszne produkty, które można wykorzystać do różnych dań i na wiele sposobów.

Wykorzystaj produkty Alpro i zainspiruj się!

Jak widać, potrawy bez mięsa mogą być smaczne i pełnowartościowe. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by produkty roślinne były częścią kuchni mięsnej. Oprócz ciekawych przepisów Daria i Charlie zdradzą też sekrety planowania posiłków – jak gotować na kilka dni, wekować i przechowywać jedzenie w lodówce. Opowiedzą o tym, jak wspólne gotowanie wpływa na wzajemne relacje i że warto eksperymentować w kuchni. Okazją do przetestowania nowych smaków mogą być produkty Alpro, które, w zależności od wariantu, zawierają cenne witaminy z grupy B: B2 i B12; witaminę D a także wapń, białko czy błonnik. Mogą charakteryzować się niską zawartością soli, cukru lub tłuszczów nasyconych. Są doskonałe zarówno dla wegan, wegetarian, jak i osób, które spożywają mięso.

Co więcej, Alpro wpisuje się w ideę zero waste – możliwość mrożenia napojów roślinnych w formie kostek pozwala na niemarnowanie żywności. Produkty można zamówić w specjalnej cenie promocyjnej na: allegro.pl/kampania/alpro. Wystarczy włożyć je do koszyka i każdego dnia cieszyć się innym smakiem.

Jesteście gotowi na wspólne gotowanie z Darią i Charlie’em oraz produktami Alpro? Nasz Live Cooking możecie oglądać na stronie głównej wp.pl, w serwisie gotujzaplro.wp.pl oraz na FB kuchnia.wp.pl i Pyszności.pl. Link do wydarzenia na FB

Gospodynią spotkania będzie Anna Matusiak-Rześniowiecka.

Kiedy? 16.06.2023, od godz. 10:00

Gotuj razem z nami! Oto pełna lista produktów użytych w Live Cookingu

Jeśli chcecie nie tylko oglądać live cooking, ale również działać w kuchni odtwarzając przepisy przygotowane przez Darię i Charliego, to nie ma na co czekać! Poniżej znajdziecie pełną listę potrzebnych do gotowania składników, w podziale na poszczególne przepisy.

autor: Materiał partnera 14.06.2023

Crepes suzette w trzech smakach:

  • 150g mąki pszennej15g cukru
  • 3 jajka
  • 20g rozpuszczonego masła
  • 30 ml oleju rzepakowego
  • 125 ml napoju migdałowego Alpro
  • 125 ml napoju owsianego bez dodatku cukru Alpro
  • 125 ml Barista Kokos
  • Alpro4 pomarańcze
  • 200 ml likieru pomarańczowego


Kawa na zimno z cynamonem i sokiem pomarańczowym:

  • 150 ml zaparzonej kawy
  • szczypta cynamonu mielonego
  • 150 ml soku wyciskanego ze świeżej pomarańczy
  • lód
  • Barista Owies Alpro


Kawa kokosowa z imbirem i czekolada białą:

  • 200 ml zaparzonej gorącej kawy
  • 80 ml Barista Kokos Alpro
  • pół łyżeczki tartego świeżego
  • imbiru
  • 20g połamanej białej czekolady


Migdałowa matcha:

  • łyżeczka herbaty matcha
  • 50 ml gorącej wody
  • 200 ml Barista Migdał Alpro


Toasty francuskie:

  • 1 chleb na zakwasie
  • 2 jajka
  • 150 ml Barista Owies Alpro
  • 20g masła
  • kropla ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 tabliczka czekolady 70%
  • 10 truskawek


Koktajl migdałowy:

  • 0,5 l napoju migdałowego Alpro
  • 300 g truskawek
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 banan
  • 50g prażonych płatków migdałowych


Koktajl kokosowy:

  • 0,5 l Barista Kokos Alpro
  • 1 zielony ogórek
  • 1 awokado
  • pęczek świeżej mięty
  • Do dekoracji: 4 liście limonki kaffir


Koktajl porzeczkowy z mango:

  • 250 ml Barista Kokos Alpro
  • 300g świeżej porzeczki
  • 250 ml sorbetu mango
  • Do dekoracji: 50g orzechów laskowych, 50g płatków migdałowych. świeża mięta


Gazpacho:

  • 4 pomidory
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • ½ łyżeczki papryki ostrej mielonej
  • 1 ogórek
  • kilka liści bazylii, tymianek i rozmaryn
  • sok z cytryny
  • 250 ml napoju owsianego bez cukru Alpro
  • Do dekoracji: bułka tarta, skórka z cytryny i bazylia


Chłodnik ogórkowy:

  • 4 ogórki
  • 1 szalotka
  • 1 jalapeno bez pestek
  • 1 limonka
  • 1 ząbek czosnku
  • parę liści mięty
  • 1 łyżka Skyr Style Sojowy
  • Alpro250 ml napoju migdałowego bez cukru Alpro
  • Do dekoracji: sól, pieprz, skórka z limonki i mięta


Koktajl bananowy:

  • 1 tost
  • 1 banan
  • łyżka masła migdałowego
  • 250 ml napoju migdałowego Alpro
  • Do dekoracji kieliszka: tarta czekolada


Tajska sałatka:

  • 1/2 sałaty lodowej
  • 1 miękkie mango
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 500g krewetek tygrysich rozmrożonych
  • 1 zielony ogórek
  • 1 marchewka
  • 1 pomarańcza
  • 50g orzechów ziemnych
  • 1 łyżka oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • sok z 1 limonki
  • sok z 1/2 pomarańczy


Sos :

  • 2 łyżki Skyr Style Mango Alpro
  • pęczek kolendry
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki jasnego sezamu
  • 1 limonka


Risotto:

  • 1 szklanka ryżu arborio
  • pęczek szparagów zielonych
  • 500 g boczniaków
  • 12 suszonych pomidorków w oleju pokrojonych w paseczki
  • 2 szklanki wywaru
  • 1 szklanki wina białego
  • 300 ml produktu sojowego do celów kulinarnych
  • Alpro1 cebula drobno posiekana
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • pęczek zielonej pietruszki posiekanej
  • 250 g pomidorków cherry
  • 3 łyżki pestek dyni podprażonych na suchej patelni
  • kiełki słonecznika
  • sok z 1/4 cytryny
  • orzechy włoskie kilka sztuk
  • oliwa do smażenia
  • oregano w przyprawie


Skrzydełka z kurczaka

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • 1 op. przyprawy garam masala
  • sok z 1 cytryny
  • 300 ml Naturalnego sojowo-kokosowego Alpro


Letni dressing

  • 100 ml napoju owsianego bez cukru Alpro
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka musztardy Dijon
  • łyżka Naturalnego sojowo-kokosowego Alpropo
  • siekany koperek


Zielone warzywa curry

  • 1 brokuł
  • 6 szparagów zielonych
  • 100g bobu
  • 100g zielonego groszku
  • 1 op. przeprawy curry w paście
  • łyżka masła
  • 150 ml Barista Kokos Alpro


Polędwica wieprzowa z patelni

  • 1 polędwica wieprzowa
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 100 ml produktu sojowego do celów kulinarnych Alpro


Roślinne dzień dobry, czyli pyszne śniadaniowe inspiracje z Alpro Live Cooking

Pyszne, pożywne śniadanie w wersji roślinnej? Jeżeli szukasz inspirujących przepisów na smakowity start dnia, koniecznie dołącz do Live Cooking z Alpro. Podczas tego wyjątkowego wydarzenia poznasz wiele ciekawych pomysłów na roślinne dnia i przygotujesz je razem z prowadzącą i jej gośćmi. Na dobry początek dnia proponujemy wyborne francuskie naleśniki – rzecz jasna, w wersji roślinnej. Przekonasz się, że z produktami Alpro to nic trudnego!

autor: Agnieszka Małgorzata Adamska 15.06.2023

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia – powtarzają jak mantrę lekarze i dietetycy. Istotnie, za tą tezą przemawia wiele rozsądnych argumentów. Żeby zacząć dzień dobrze i z dużym ładunkiem energii, potrzebujemy przecież dobrej jakości paliwa, które umożliwi nam działanie na pełnych obrotach przez kilka godzin. Według najnowszych norm żywieniowych Instytutu Żywności i Żywienia zaleca się jeść 4–5 posiłków dziennie, jednak to właśnie śniadanie powinno być tym największym i najbardziej sycącym.

Taka zawsze była moja rada: ucz się gotować, a więc próbuj nowych przepisów, wyciągaj wnioski z własnych błędów, bądź nieustraszona i przede wszystkim miej z tego zabawę!

autor: Julia Child

Co zapewni nam zdrowy, energetyczny start o poranku? Tego dowiesz się już 16 czerwca podczas wyjątkowego wydarzenia Alpro i Wirtualnej Polski. Live Cooking to garść inspirujących porad i przepisów, gotowanie na żywo, podczas którego bez trudu przygotujesz pyszne dania razem z prowadzącą, a także solidna porcja wiedzy na temat produktów roślinnych, które sprawią, że każdy posiłek będzie lekki, korzystny dla zdrowia i pożywny.

Co na zdrowy, roślinny start?

Regularne jedzenie śniadań ma wiele korzyści prozdrowotnych. Zaczynając dzień od zdrowego i sycącego posiłku, nie tylko zapewniamy sobie siłę i energię – poranna dawka pożywienia napędza do pracy każdy narząd w naszym ciele. Nie każdy ma chęć i apetyt na jedzenie wczesnym rankiem, ale zapewniamy, że warto przekonać się do tego zwyczaju. Wychodzenie z domu z pustym żołądkiem nie tylko powoduje, że jesteśmy senni i osłabieni, ale może także ucierpieć na tym nasz układ odpornościowy. Śniadanie jest też pobudką dla mózgu, który dzięki odpowiedniej dawce węglowodanów, białka i tłuszczu działa wydajniej, zapewniając nam lepszą pamięć i koncentrację. To jednak nie wszystko. Śniadanie pozytywnie wpływa na metabolizm i pracę serca, pomaga utrzymać prawidłową wagę, a także zapobiega cukrzycy[i]. Tyle powodów, by zaczynać każdy dzień od smacznego i zdrowego posiłku!

Smacznie, lekko, roślinnie. Czy napoje Alpro mogą zastąpić mleko w kuchni?

Zdrowo, czyli jak? Na przykład roślinnie. Coraz więcej osób docenia liczne zalety roślinnych zamienników mleka i jego przetworów. Marka Alpro udowadnia, że napoje, roślinne alternatywy dla jogurtów i desery na bazie roślin mogą być smaczne i stanowić doskonałą bazę dla wielu lekkich, smacznych i różnorodnych posiłków. Przekonamy się o tym podczas emisji Live Cooking z produktami Alpro. Wydarzenie będzie podzielone na pięć odrębnych segmentów tematycznych, a jednym z nich będzie właśnie segment śniadaniowy. Widzowie, którzy szukają ciekawych pomysłów na zdrowy start, nie mogą przegapić tej części programu.

Roślinne produkty Alpro mogą być świetnym dodatkiem do wielu pysznych dań i deserów. Kawałek ciasta z owocami to świetny pomysł na drugie śniadanie albo słodką przekąskę w ciągu dnia.

Prowadząca Anna Matusiak-Rześniowiecka wraz z zaproszonymi gośćmi pokaże, jak w prosty sposób przygotować smaczne dania z wykorzystaniem napojów roślinnych, roślinnych alternatyw dla jogurtów czy śmietanki. Choć propozycja śniadania w postaci roślinnych naleśników skutecznie rozbudziła nasz apetyt, to zachęcamy do uczestnictwa także w pozostałych segmentach. To wyjątkowa okazja, by gotować razem z ekipą w studio, a także zadawać im pytania i dzielić się swoimi kulinarnymi sukcesami. Nie mamy wątpliwości, że Live Cooking Alpro będzie obfitował w wiele smacznych oraz inspirujących doświadczeń kulinarnych.

Crepes Suzette. Francuski przysmak w roślinnej odsłonie

A gdyby tak zacząć dzień we francuskim stylu? Kuchnia znad Sekwany obfituje w słodkie dania śniadaniowe, a jedno z najsłynniejszych to oczywiście crepes Suzette, czyli cieniutkie naleśniki z sosem z karmelizowanego cukru i masła oraz sokiem z pomarańczy. W porannym segmencie Alpro Live Cooking Anna Matusiak-Rześniowiecka przygotuje tę pyszną potrawę w nieco inny, zmodyfikowany sposób. Zamiast mleka nasza prowadząca wykorzysta w przepisie trzy rodzaje napojów roślinnych Alpro: migdałowy, owsianykokosowy. Poza tym do przygotowania francuskich naleśników potrzebne będą także: mąka, cukier, jajka, masło, pomarańcze oraz cointreau (alkohol pomarańczowy). Nie mamy wątpliwości, że to będzie wspaniała uczta. Naleśniki oraz wiele innych smacznych dań przygotujecie z nami już 16 czerwca. Zapiszcie tę datę i przygotujcie mikser – zapowiada się prawdziwe kulinarne zamieszanie!

[i] https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/sniadanie-dlaczego-to-najwazniejszy-posilek-dnia/