
live cooking
Produkty roślinne Alpro
Zapraszamy na wspólne gotowaniez Charlesem Daigneault i Darią Ładochą
16 czerwca 2023 10.00-13.00
liveRoślinne inspiracje. Live Cooking z Alpro
Lokalne warzywa, owoce, migdały, a do tego porcja napoju owsianego – okazuje się, że kuchnia bez mleka i mięsa może być nie tylko korzystna dla zdrowia, ale także smaczna. Aby się o tym przekonać, wystarczy dołączyć do kulinarnej uczty, na którą zaprasza dwoje wspaniałych kucharzy – Daria Ładocha i Charles Daigneault.
Gotowanie przestało być jedynie obowiązkiem, a stało się częścią stylu życia. Wypełnia czas wolny, zachęca do eksperymentów, poszukiwania nowych smaków i spotkań z przyjaciółmi. Właśnie dlatego pojawił się termin "live cooking", który oznacza po prostu gotowanie na żywo. To forma wyrażenia tego, że liczy się przede wszystkim proces tworzenia potrawy – od surowego produktu po efekt końcowy na talerzu.
Jesteśmy coraz bardziej świadomi tego, że to, co jemy, ma ogromne znaczenie dla środowiska. Z raportu Talerz Przyszłości 2023 wynika, że dla naszego zdrowia korzystna jest dieta oparta na produktach pochodzenia roślinnego, warzywach i owocach, a także kaszach, nasionach roślin strączkowych i orzechach. Warzywa i owoce powinny stanowić połowę dziennego zapotrzebowania na produkty spożywcze, ale wciąż jemy ich zdecydowanie za mało. Jeżeli chcemy zmienić nawyki, warto postawić na dietę planetarną, która dostarcza wszystkich potrzebnych składników odżywczych, a przy tym nie obfituje w produkty odzwierzęce. W modelu diety zakłada się ograniczenie spożywania mięsa, co jest korzystne dla zdrowia oraz planety.
Coraz więcej sklepów wprowadza do swojej oferty produkty roślinne, takie jak np. napoje owsiane, sojowe, kokosowe czy migdałowe. Mogą być składnikiem nie tylko kawy z pyszną roślinną pianką, ale też smacznych śniadań i innych dań. Dla wegan i wegetarian jest to wybór idealny, a dla osób jedzących produkty mleczne – kusząca alternatywa. Jakie potrawy można przyrządzić na bazie roślin? Odpowiedź kryje się w naszym Live Cookingu!
Okazuje się, że to, co jest pyszne dla nas, może być też dobre dla planety. Udowadnia to Daria Ładocha, której towarzyszy Charles Daigneault. Ona uwielbia lekkie, wegańskie alternatywy dla mleka, on – bazuje na mięsnych produktach, ale nie boi się kulinarnych nowinek. Wspólnie pokażą nam kilka przepisów na bazie roślinnych produktów ALPRO. Daria wyczaruje m.in. mrożoną kawę z Alpro Barista Owies z cynamonem i świeżo wyciskanym sokiem pomarańczowym, matchę z Alpro Barista Migdał oraz kawę z Alpro Barista Kokos z imbirem i białą czekoladą. Charlie przygotuje chłodnik ogórkowy z Alpro Skyr Style sojowym oraz tosty francuskie z polewą czekoladowo-owsianą na bazie napoju Alpro Barista Owies.
W trakcie Live Cookingu nie zabraknie też propozycji dań na obiad i kolację, w tym gazpacho z napojem owsianym bez cukrów. Spod kuchennej ręki Darii wyjdzie tajska sałatka z krewetkami, mango i orzechami na bazie sosu z produktem Alpro Skyr Style Mango, a także risotto z boczniakami, suszonymi pomidorami i pestkami dyni z roślinną alternatywa dla śmietanki. Dla odmiany Charles połączy składniki roślinne z mięsnymi – szykujcie się na skrzydełka z kurczaka marynowane w alternatywie jogurtowej soja-kokos. Mistrz zaserwuje też polędwicę wieprzową w sosie musztardowym z roślinną alternatywą dla śmietany. Miłośnicy warzyw będą zachwyceni sałatą z dressingiem na bazie Napoju Owsianego bez cukrów oraz zielonymi warzywami w sosie curry zrobionym na bazie napoju Alpro Barista kokos.
Jak widać, potrawy bez mięsa mogą być smaczne i pełnowartościowe. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by produkty roślinne były częścią kuchni mięsnej. Oprócz ciekawych przepisów Daria i Charlie zdradzą też sekrety planowania posiłków – jak gotować na kilka dni, wekować i przechowywać jedzenie w lodówce. Opowiedzą o tym, jak wspólne gotowanie wpływa na wzajemne relacje i że warto eksperymentować w kuchni. Okazją do przetestowania nowych smaków mogą być produkty Alpro, które, w zależności od wariantu, zawierają cenne witaminy z grupy B: B2 i B12; witaminę D a także wapń, białko czy błonnik. Mogą charakteryzować się niską zawartością soli, cukru lub tłuszczów nasyconych. Są doskonałe zarówno dla wegan, wegetarian, jak i osób, które spożywają mięso.
Co więcej, Alpro wpisuje się w ideę zero waste – możliwość mrożenia napojów roślinnych w formie kostek pozwala na niemarnowanie żywności. Produkty można zamówić w specjalnej cenie promocyjnej na: allegro.pl/kampania/alpro. Wystarczy włożyć je do koszyka i każdego dnia cieszyć się innym smakiem.
Jesteście gotowi na wspólne gotowanie z Darią i Charlie’em oraz produktami Alpro? Nasz Live Cooking możecie oglądać na stronie głównej wp.pl, w serwisie gotujzaplro.wp.pl oraz na FB kuchnia.wp.pl i Pyszności.pl. Link do wydarzenia na FB
Gospodynią spotkania będzie Anna Matusiak-Rześniowiecka.
Kiedy? 16.06.2023, od godz. 10:00