
live cooking
Produkty roślinne Alpro
Zapraszamy na wspólne gotowaniez Charlesem Daigneault i Darią Ładochą
16 czerwca 2023 10.00-13.00
liveKawowe pobudzenie w roślinnym stylu. Nadchodzący Live Cooking to kopalnia inspiracji dla prawdziwych kawoszy!
Kremowe cappuccino, mocne espresso, a może orzeźwiające frappé z cynamonową nutą? Kawowy napar to doskonała baza do przygotowania wielu pysznych, pobudzających napojów. Razem z marką Alpro zachęcamy do spróbowania ich w roślinnej odsłonie. Jak zrobić takie kawowe specjały? Oglądaj Live Cooking i zainspiruj się przepisami naszych ekspertów!
Jedni piją kawę, żeby zacząć dzień z pełnią energii, inni doceniają jej głęboki niepowtarzalny smak, a jeszcze inni traktują ten napój jako doskonały pretekst do długich, niespiesznych rozmów. Jako prawdziwi miłośnicy kawy uważamy, że każdy powód jest dobry, by sięgnąć po filiżankę aromatycznego, kawowego naparu. Kawa to także doskonałe pole do eksperymentów. Każdy – bez względu na stopień zaawansowania – może pobawić się w baristę i stworzyć samodzielnie wiele ciekawych kawowych kompozycji, które zrobią prawdziwą furorę podczas spotkań w przyjacielskim gronie.
Życie jest zbyt krótkie, żeby wciąż pić jeden rodzaj kawowego naparu, dlatego zachęcamy do puszczenia wodzy fantazji i ekscytujących poszukiwań tego wyjątkowego, ulubionego smaku. Po inspiracje zapraszamy na Live Cooking z marką Alpro, gdzie podczas kawowego segmentu pokażemy widzom, jak przygotować ten napój na kilka różnych sposobów, z wykorzystaniem pysznych dodatków roślinnych. Bądź z nami 16 czerwca i przekonaj się, jakie to proste!
Zalety kawy można by wymieniać godzinami. Ten aromatyczny napój o głębokim smaku nie tylko dodaje energii do działania, ale ma także dobroczynny wpływ na zdrowie i samopoczucie[1]. Umiarkowane spożycie kawy (na podstawie opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zwykle określane jako 3-5 filiżanek dziennie) poprawia krążenie i dotlenia organizm[2], a regularne picie kawy korzystnie wpływa na trawienie, poprawiając przemianę materii[3], a także zmniejszając ryzyko zachorowania na wiele groźnych schorzeń, jak np. cukrzyca typu 2[4] czy marskość wątroby[5]. Co więcej, pozytywne działanie kawowego naparu potwierdzają też stomatolodzy! Kawowi smakosze rzadziej borykają się z próchnicą i chorobami zębów[6].
Wokół kawy krąży wiele mitów. Wiele osób obawia się, że kofeina zawarta w kawowych ziarnach odwadnia, wypłukuje magnez i inne składniki mineralne, a także podnosi ciśnienie krwi i szkodzi sercu. Na szczęście, wszystkie te obawy są bezpodstawne. Umiarkowane picie kawy (od 3 do 5 filiżanek dziennie) nie prowadzi do odwodnienia i nie narusza gospodarki elektrolitowej[7]. Choć istotnie pobudza, to nie podnosi ciśnienia krwi i nie zaburza pracy serca. Wręcz przeciwnie – picie kawy wspiera układ sercowo-naczyniowy i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca[8]. Jaki z tego wniosek? Pijmy kawę na zdrowie!
Ile osób, tyle kawowych preferencji. Dla jednych liczy się moc i aromat czarnego naparu, inni wolą kremową piankę i łagodny smak, a jeszcze inni szukają ciekawych, nieoczywistych połączeń, jakie daje kawowy napar w duecie z sokiem lub słodkim syropem. Na szczęście lista kawowych specjałów jest naprawdę imponująca i każdy znajdzie coś dla siebie.
Miłośnicy mocnych naparów z pewnością docenią głębię aromatu espresso lub wyrazisty smak ristretto. Fanom łagodniejszych kaw proponujemy cappuccino, latte lub caffe macchiato. A dla tych, którzy kawowy napój traktują jako słodką przyjemność, idealna będzie mocaccino, czyli kawa z odrobiną czekolady, bądź affogato – kawa z gałką lodów lub mrożony kawowy koktajl z kruszonym lodem i słodkimi dodatkami. Każdy wariant możesz przygotować na bazie napoju roślinnego, który z powodzeniem zastąpi mleko. Napoje Alpro z linii Barista świetnie się pienią, mają łagodny smak i doskonale komponują się z aromatem kawowych ziaren. Taki kawowo-roślinny napój to znakomity sposób na pyszne i lekkostrawne pobudzenie o każdej porze dnia.
Szukasz pomysłów na niecodzienne kawowe specjały? Koniecznie bądź z nami podczas emisji Alpro Live Cooking. To wyjątkowe wydarzenie dostarczy ci wielu ciekawych inspiracji, które bez trudu wykorzystasz w kuchni. Program podzielony został na segmenty tematyczne. Miłośnicy kawy nie mogą przegapić panelu "Kawowe pobudzenie", w którego trakcie prowadząca Anna Matusiak-Rześniowiecka oraz zaproszeni goście przygotują kilka różnych wariantów kawowych napojów na bazie roślinnych zamienników mleka. Skusisz się na kawę na napoju owsianym z cynamonem i nutą pomarańczy? A może wolisz kokosowe orzeźwienie z dodatkiem imbiru i czekolady? Nie zabraknie też słodkiego deseru, który idealnie pasuje do kawowych wariacji. Włącz Live Cooking z Alpro na WP.pl 16 czerwca i odkryj tajniki przyrządzania pysznych, roślinnych specjałów!
1 https://kawaizdrowie.pl/pl/kawa-i-zdrowie/kofeina/co-warto-wiedziec-o-kofeinie
[2] https://kawawbiurze.pl/10-zdrowotnych-wlasciwosci-kawy/
[3] https://kawawbiurze.pl/10-zdrowotnych-wlasciwosci-kawy/
[4] https://kawaizdrowie.pl/pl/kawa-i-zdrowie/cukrzyca-typu-2/wprowadzenie
[5] https://kawaizdrowie.pl/pl/kawa-i-zdrowie/czynnosci-watroby/wprowadzenie
[6] https://dentonet.pl/kawa-w-prochnice/#gref
[7]https://kawaizdrowie.pl/pl/kawa-i-zdrowie/rownowaga-wodno-elektrolitowa-organizmu/wprowadzenie
[8] https://kawaizdrowie.pl/pl/kawa-i-zdrowie/zdrowie-ukladu-sercowo-naczyniowego/wprowadzenie