
live cooking
Produkty roślinne Alpro
Zapraszamy na wspólne gotowaniez Charlesem Daigneault i Darią Ładochą
16 czerwca 2023 10.00-13.00
liveRoślinne dzień dobry, czyli pyszne śniadaniowe inspiracje z Alpro Live Cooking
Pyszne, pożywne śniadanie w wersji roślinnej? Jeżeli szukasz inspirujących przepisów na smakowity start dnia, koniecznie dołącz do Live Cooking z Alpro. Podczas tego wyjątkowego wydarzenia poznasz wiele ciekawych pomysłów na roślinne dnia i przygotujesz je razem z prowadzącą i jej gośćmi. Na dobry początek dnia proponujemy wyborne francuskie naleśniki – rzecz jasna, w wersji roślinnej. Przekonasz się, że z produktami Alpro to nic trudnego!
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia – powtarzają jak mantrę lekarze i dietetycy. Istotnie, za tą tezą przemawia wiele rozsądnych argumentów. Żeby zacząć dzień dobrze i z dużym ładunkiem energii, potrzebujemy przecież dobrej jakości paliwa, które umożliwi nam działanie na pełnych obrotach przez kilka godzin. Według najnowszych norm żywieniowych Instytutu Żywności i Żywienia zaleca się jeść 4–5 posiłków dziennie, jednak to właśnie śniadanie powinno być tym największym i najbardziej sycącym.
Taka zawsze była moja rada: ucz się gotować, a więc próbuj nowych przepisów, wyciągaj wnioski z własnych błędów, bądź nieustraszona i przede wszystkim miej z tego zabawę!
autor: Julia Child
Co zapewni nam zdrowy, energetyczny start o poranku? Tego dowiesz się już 16 czerwca podczas wyjątkowego wydarzenia Alpro i Wirtualnej Polski. Live Cooking to garść inspirujących porad i przepisów, gotowanie na żywo, podczas którego bez trudu przygotujesz pyszne dania razem z prowadzącą, a także solidna porcja wiedzy na temat produktów roślinnych, które sprawią, że każdy posiłek będzie lekki, korzystny dla zdrowia i pożywny.
Co na zdrowy, roślinny start?
Regularne jedzenie śniadań ma wiele korzyści prozdrowotnych. Zaczynając dzień od zdrowego i sycącego posiłku, nie tylko zapewniamy sobie siłę i energię – poranna dawka pożywienia napędza do pracy każdy narząd w naszym ciele. Nie każdy ma chęć i apetyt na jedzenie wczesnym rankiem, ale zapewniamy, że warto przekonać się do tego zwyczaju. Wychodzenie z domu z pustym żołądkiem nie tylko powoduje, że jesteśmy senni i osłabieni, ale może także ucierpieć na tym nasz układ odpornościowy. Śniadanie jest też pobudką dla mózgu, który dzięki odpowiedniej dawce węglowodanów, białka i tłuszczu działa wydajniej, zapewniając nam lepszą pamięć i koncentrację. To jednak nie wszystko. Śniadanie pozytywnie wpływa na metabolizm i pracę serca, pomaga utrzymać prawidłową wagę, a także zapobiega cukrzycy[i]. Tyle powodów, by zaczynać każdy dzień od smacznego i zdrowego posiłku!
Zdrowo, czyli jak? Na przykład roślinnie. Coraz więcej osób docenia liczne zalety roślinnych zamienników mleka i jego przetworów. Marka Alpro udowadnia, że napoje, roślinne alternatywy dla jogurtów i desery na bazie roślin mogą być smaczne i stanowić doskonałą bazę dla wielu lekkich, smacznych i różnorodnych posiłków. Przekonamy się o tym podczas emisji Live Cooking z produktami Alpro. Wydarzenie będzie podzielone na pięć odrębnych segmentów tematycznych, a jednym z nich będzie właśnie segment śniadaniowy. Widzowie, którzy szukają ciekawych pomysłów na zdrowy start, nie mogą przegapić tej części programu.
Prowadząca Anna Matusiak-Rześniowiecka wraz z zaproszonymi gośćmi pokaże, jak w prosty sposób przygotować smaczne dania z wykorzystaniem napojów roślinnych, roślinnych alternatyw dla jogurtów czy śmietanki. Choć propozycja śniadania w postaci roślinnych naleśników skutecznie rozbudziła nasz apetyt, to zachęcamy do uczestnictwa także w pozostałych segmentach. To wyjątkowa okazja, by gotować razem z ekipą w studio, a także zadawać im pytania i dzielić się swoimi kulinarnymi sukcesami. Nie mamy wątpliwości, że Live Cooking Alpro będzie obfitował w wiele smacznych oraz inspirujących doświadczeń kulinarnych.
A gdyby tak zacząć dzień we francuskim stylu? Kuchnia znad Sekwany obfituje w słodkie dania śniadaniowe, a jedno z najsłynniejszych to oczywiście crepes Suzette, czyli cieniutkie naleśniki z sosem z karmelizowanego cukru i masła oraz sokiem z pomarańczy. W porannym segmencie Alpro Live Cooking Anna Matusiak-Rześniowiecka przygotuje tę pyszną potrawę w nieco inny, zmodyfikowany sposób. Zamiast mleka nasza prowadząca wykorzysta w przepisie trzy rodzaje napojów roślinnych Alpro: migdałowy, owsiany i kokosowy. Poza tym do przygotowania francuskich naleśników potrzebne będą także: mąka, cukier, jajka, masło, pomarańcze oraz cointreau (alkohol pomarańczowy). Nie mamy wątpliwości, że to będzie wspaniała uczta. Naleśniki oraz wiele innych smacznych dań przygotujecie z nami już 16 czerwca. Zapiszcie tę datę i przygotujcie mikser – zapowiada się prawdziwe kulinarne zamieszanie!
[i] https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/sniadanie-dlaczego-to-najwazniejszy-posilek-dnia/