live cooking

Produkty roślinne Alpro

Zapraszamy na wspólne gotowanie
z Charlesem Daigneault i Darią Ładochą

16 czerwca 2023 10.00-13.00

live

Gotuj razem z nami! Oto pełna lista produktów użytych w Live Cookingu

Jeśli chcecie nie tylko oglądać live cooking, ale również działać w kuchni odtwarzając przepisy przygotowane przez Darię i Charliego, to nie ma na co czekać! Poniżej znajdziecie pełną listę potrzebnych do gotowania składników, w podziale na poszczególne przepisy.

autor: Materiał partnera 14.06.2023

Crepes suzette w trzech smakach:

  • 150g mąki pszennej15g cukru
  • 3 jajka
  • 20g rozpuszczonego masła
  • 30 ml oleju rzepakowego
  • 125 ml napoju migdałowego Alpro
  • 125 ml napoju owsianego bez dodatku cukru Alpro
  • 125 ml Barista Kokos
  • Alpro4 pomarańcze
  • 200 ml likieru pomarańczowego


Kawa na zimno z cynamonem i sokiem pomarańczowym:

  • 150 ml zaparzonej kawy
  • szczypta cynamonu mielonego
  • 150 ml soku wyciskanego ze świeżej pomarańczy
  • lód
  • Barista Owies Alpro


Kawa kokosowa z imbirem i czekolada białą:

  • 200 ml zaparzonej gorącej kawy
  • 80 ml Barista Kokos Alpro
  • pół łyżeczki tartego świeżego
  • imbiru
  • 20g połamanej białej czekolady


Migdałowa matcha:

  • łyżeczka herbaty matcha
  • 50 ml gorącej wody
  • 200 ml Barista Migdał Alpro


Toasty francuskie:

  • 1 chleb na zakwasie
  • 2 jajka
  • 150 ml Barista Owies Alpro
  • 20g masła
  • kropla ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 tabliczka czekolady 70%
  • 10 truskawek


Koktajl migdałowy:

  • 0,5 l napoju migdałowego Alpro
  • 300 g truskawek
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 banan
  • 50g prażonych płatków migdałowych


Koktajl kokosowy:

  • 0,5 l Barista Kokos Alpro
  • 1 zielony ogórek
  • 1 awokado
  • pęczek świeżej mięty
  • Do dekoracji: 4 liście limonki kaffir


Koktajl porzeczkowy z mango:

  • 250 ml Barista Kokos Alpro
  • 300g świeżej porzeczki
  • 250 ml sorbetu mango
  • Do dekoracji: 50g orzechów laskowych, 50g płatków migdałowych. świeża mięta


Gazpacho:

  • 4 pomidory
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • ½ łyżeczki papryki ostrej mielonej
  • 1 ogórek
  • kilka liści bazylii, tymianek i rozmaryn
  • sok z cytryny
  • 250 ml napoju owsianego bez cukru Alpro
  • Do dekoracji: bułka tarta, skórka z cytryny i bazylia


Chłodnik ogórkowy:

  • 4 ogórki
  • 1 szalotka
  • 1 jalapeno bez pestek
  • 1 limonka
  • 1 ząbek czosnku
  • parę liści mięty
  • 1 łyżka Skyr Style Sojowy
  • Alpro250 ml napoju migdałowego bez cukru Alpro
  • Do dekoracji: sól, pieprz, skórka z limonki i mięta


Koktajl bananowy:

  • 1 tost
  • 1 banan
  • łyżka masła migdałowego
  • 250 ml napoju migdałowego Alpro
  • Do dekoracji kieliszka: tarta czekolada


Tajska sałatka:

  • 1/2 sałaty lodowej
  • 1 miękkie mango
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 500g krewetek tygrysich rozmrożonych
  • 1 zielony ogórek
  • 1 marchewka
  • 1 pomarańcza
  • 50g orzechów ziemnych
  • 1 łyżka oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • sok z 1 limonki
  • sok z 1/2 pomarańczy


Sos :

  • 2 łyżki Skyr Style Mango Alpro
  • pęczek kolendry
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki jasnego sezamu
  • 1 limonka


Risotto:

  • 1 szklanka ryżu arborio
  • pęczek szparagów zielonych
  • 500 g boczniaków
  • 12 suszonych pomidorków w oleju pokrojonych w paseczki
  • 2 szklanki wywaru
  • 1 szklanki wina białego
  • 300 ml produktu sojowego do celów kulinarnych
  • Alpro1 cebula drobno posiekana
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • pęczek zielonej pietruszki posiekanej
  • 250 g pomidorków cherry
  • 3 łyżki pestek dyni podprażonych na suchej patelni
  • kiełki słonecznika
  • sok z 1/4 cytryny
  • orzechy włoskie kilka sztuk
  • oliwa do smażenia
  • oregano w przyprawie


Skrzydełka z kurczaka

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • 1 op. przyprawy garam masala
  • sok z 1 cytryny
  • 300 ml Naturalnego sojowo-kokosowego Alpro


Letni dressing

  • 100 ml napoju owsianego bez cukru Alpro
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka musztardy Dijon
  • łyżka Naturalnego sojowo-kokosowego Alpropo
  • siekany koperek


Zielone warzywa curry

  • 1 brokuł
  • 6 szparagów zielonych
  • 100g bobu
  • 100g zielonego groszku
  • 1 op. przeprawy curry w paście
  • łyżka masła
  • 150 ml Barista Kokos Alpro


Polędwica wieprzowa z patelni

  • 1 polędwica wieprzowa
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 100 ml produktu sojowego do celów kulinarnych Alpro


Roślinne dzień dobry, czyli pyszne śniadaniowe inspiracje z Alpro Live Cooking

Pyszne, pożywne śniadanie w wersji roślinnej? Jeżeli szukasz inspirujących przepisów na smakowity start dnia, koniecznie dołącz do Live Cooking z Alpro. Podczas tego wyjątkowego wydarzenia poznasz wiele ciekawych pomysłów na roślinne dnia i przygotujesz je razem z prowadzącą i jej gośćmi. Na dobry początek dnia proponujemy wyborne francuskie naleśniki – rzecz jasna, w wersji roślinnej. Przekonasz się, że z produktami Alpro to nic trudnego!

autor: Agnieszka Małgorzata Adamska 15.06.2023

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia – powtarzają jak mantrę lekarze i dietetycy. Istotnie, za tą tezą przemawia wiele rozsądnych argumentów. Żeby zacząć dzień dobrze i z dużym ładunkiem energii, potrzebujemy przecież dobrej jakości paliwa, które umożliwi nam działanie na pełnych obrotach przez kilka godzin. Według najnowszych norm żywieniowych Instytutu Żywności i Żywienia zaleca się jeść 4–5 posiłków dziennie, jednak to właśnie śniadanie powinno być tym największym i najbardziej sycącym.

Taka zawsze była moja rada: ucz się gotować, a więc próbuj nowych przepisów, wyciągaj wnioski z własnych błędów, bądź nieustraszona i przede wszystkim miej z tego zabawę!

autor: Julia Child

Co zapewni nam zdrowy, energetyczny start o poranku? Tego dowiesz się już 16 czerwca podczas wyjątkowego wydarzenia Alpro i Wirtualnej Polski. Live Cooking to garść inspirujących porad i przepisów, gotowanie na żywo, podczas którego bez trudu przygotujesz pyszne dania razem z prowadzącą, a także solidna porcja wiedzy na temat produktów roślinnych, które sprawią, że każdy posiłek będzie lekki, korzystny dla zdrowia i pożywny.

Co na zdrowy, roślinny start?

Regularne jedzenie śniadań ma wiele korzyści prozdrowotnych. Zaczynając dzień od zdrowego i sycącego posiłku, nie tylko zapewniamy sobie siłę i energię – poranna dawka pożywienia napędza do pracy każdy narząd w naszym ciele. Nie każdy ma chęć i apetyt na jedzenie wczesnym rankiem, ale zapewniamy, że warto przekonać się do tego zwyczaju. Wychodzenie z domu z pustym żołądkiem nie tylko powoduje, że jesteśmy senni i osłabieni, ale może także ucierpieć na tym nasz układ odpornościowy. Śniadanie jest też pobudką dla mózgu, który dzięki odpowiedniej dawce węglowodanów, białka i tłuszczu działa wydajniej, zapewniając nam lepszą pamięć i koncentrację. To jednak nie wszystko. Śniadanie pozytywnie wpływa na metabolizm i pracę serca, pomaga utrzymać prawidłową wagę, a także zapobiega cukrzycy[i]. Tyle powodów, by zaczynać każdy dzień od smacznego i zdrowego posiłku!

Smacznie, lekko, roślinnie. Czy napoje Alpro mogą zastąpić mleko w kuchni?

Zdrowo, czyli jak? Na przykład roślinnie. Coraz więcej osób docenia liczne zalety roślinnych zamienników mleka i jego przetworów. Marka Alpro udowadnia, że napoje, roślinne alternatywy dla jogurtów i desery na bazie roślin mogą być smaczne i stanowić doskonałą bazę dla wielu lekkich, smacznych i różnorodnych posiłków. Przekonamy się o tym podczas emisji Live Cooking z produktami Alpro. Wydarzenie będzie podzielone na pięć odrębnych segmentów tematycznych, a jednym z nich będzie właśnie segment śniadaniowy. Widzowie, którzy szukają ciekawych pomysłów na zdrowy start, nie mogą przegapić tej części programu.

Roślinne produkty Alpro mogą być świetnym dodatkiem do wielu pysznych dań i deserów. Kawałek ciasta z owocami to świetny pomysł na drugie śniadanie albo słodką przekąskę w ciągu dnia.

Prowadząca Anna Matusiak-Rześniowiecka wraz z zaproszonymi gośćmi pokaże, jak w prosty sposób przygotować smaczne dania z wykorzystaniem napojów roślinnych, roślinnych alternatyw dla jogurtów czy śmietanki. Choć propozycja śniadania w postaci roślinnych naleśników skutecznie rozbudziła nasz apetyt, to zachęcamy do uczestnictwa także w pozostałych segmentach. To wyjątkowa okazja, by gotować razem z ekipą w studio, a także zadawać im pytania i dzielić się swoimi kulinarnymi sukcesami. Nie mamy wątpliwości, że Live Cooking Alpro będzie obfitował w wiele smacznych oraz inspirujących doświadczeń kulinarnych.

Crepes Suzette. Francuski przysmak w roślinnej odsłonie

A gdyby tak zacząć dzień we francuskim stylu? Kuchnia znad Sekwany obfituje w słodkie dania śniadaniowe, a jedno z najsłynniejszych to oczywiście crepes Suzette, czyli cieniutkie naleśniki z sosem z karmelizowanego cukru i masła oraz sokiem z pomarańczy. W porannym segmencie Alpro Live Cooking Anna Matusiak-Rześniowiecka przygotuje tę pyszną potrawę w nieco inny, zmodyfikowany sposób. Zamiast mleka nasza prowadząca wykorzysta w przepisie trzy rodzaje napojów roślinnych Alpro: migdałowy, owsianykokosowy. Poza tym do przygotowania francuskich naleśników potrzebne będą także: mąka, cukier, jajka, masło, pomarańcze oraz cointreau (alkohol pomarańczowy). Nie mamy wątpliwości, że to będzie wspaniała uczta. Naleśniki oraz wiele innych smacznych dań przygotujecie z nami już 16 czerwca. Zapiszcie tę datę i przygotujcie mikser – zapowiada się prawdziwe kulinarne zamieszanie!

[i] https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/sniadanie-dlaczego-to-najwazniejszy-posilek-dnia/

Kawowe pobudzenie w roślinnym stylu. Nadchodzący Live Cooking to kopalnia inspiracji dla prawdziwych kawoszy!

Kremowe cappuccino, mocne espresso, a może orzeźwiające frappé z cynamonową nutą? Kawowy napar to doskonała baza do przygotowania wielu pysznych, pobudzających napojów. Razem z marką Alpro zachęcamy do spróbowania ich w roślinnej odsłonie. Jak zrobić takie kawowe specjały? Oglądaj Live Cooking i zainspiruj się przepisami naszych ekspertów!

autor: Agnieszka Małgorzata Adamska 15.06.2023

Jedni piją kawę, żeby zacząć dzień z pełnią energii, inni doceniają jej głęboki niepowtarzalny smak, a jeszcze inni traktują ten napój jako doskonały pretekst do długich, niespiesznych rozmów. Jako prawdziwi miłośnicy kawy uważamy, że każdy powód jest dobry, by sięgnąć po filiżankę aromatycznego, kawowego naparu. Kawa to także doskonałe pole do eksperymentów. Każdy – bez względu na stopień zaawansowania – może pobawić się w baristę i stworzyć samodzielnie wiele ciekawych kawowych kompozycji, które zrobią prawdziwą furorę podczas spotkań w przyjacielskim gronie.

Kawa to świetny zastrzyk energii o każdej porze dnia. Owsiany napój Alpro będzie do niej wyśmienitym dodatkiem - świetnie się pieni, ma łagodny smak i doskonale komponuje się z aromatem kawowych ziaren.

Życie jest zbyt krótkie, żeby wciąż pić jeden rodzaj kawowego naparu, dlatego zachęcamy do puszczenia wodzy fantazji i ekscytujących poszukiwań tego wyjątkowego, ulubionego smaku. Po inspiracje zapraszamy na Live Cooking z marką Alpro, gdzie podczas kawowego segmentu pokażemy widzom, jak przygotować ten napój na kilka różnych sposobów, z wykorzystaniem pysznych dodatków roślinnych. Bądź z nami 16 czerwca i przekonaj się, jakie to proste!

Smaczny i zdrowy sposób na poranne pobudzenie

Zalety kawy można by wymieniać godzinami. Ten aromatyczny napój o głębokim smaku nie tylko dodaje energii do działania, ale ma także dobroczynny wpływ na zdrowie i samopoczucie[1]. Umiarkowane spożycie kawy (na podstawie opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zwykle określane jako 3-5 filiżanek dziennie) poprawia krążenie i dotlenia organizm[2], a regularne picie kawy korzystnie wpływa na trawienie, poprawiając przemianę materii[3], a także zmniejszając ryzyko zachorowania na wiele groźnych schorzeń, jak np. cukrzyca typu 2[4] czy marskość wątroby[5]. Co więcej, pozytywne działanie kawowego naparu potwierdzają też stomatolodzy! Kawowi smakosze rzadziej borykają się z próchnicą i chorobami zębów[6].

Wokół kawy krąży wiele mitów. Wiele osób obawia się, że kofeina zawarta w kawowych ziarnach odwadnia, wypłukuje magnez i inne składniki mineralne, a także podnosi ciśnienie krwi i szkodzi sercu. Na szczęście, wszystkie te obawy są bezpodstawne. Umiarkowane picie kawy (od 3 do 5 filiżanek dziennie) nie prowadzi do odwodnienia i nie narusza gospodarki elektrolitowej[7]. Choć istotnie pobudza, to nie podnosi ciśnienia krwi i nie zaburza pracy serca. Wręcz przeciwnie – picie kawy wspiera układ sercowo-naczyniowy i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca[8]. Jaki z tego wniosek? Pijmy kawę na zdrowie!

Kawa niejedno ma imię

Ile osób, tyle kawowych preferencji. Dla jednych liczy się moc i aromat czarnego naparu, inni wolą kremową piankę i łagodny smak, a jeszcze inni szukają ciekawych, nieoczywistych połączeń, jakie daje kawowy napar w duecie z sokiem lub słodkim syropem. Na szczęście lista kawowych specjałów jest naprawdę imponująca i każdy znajdzie coś dla siebie.

Miłośnicy mocnych naparów z pewnością docenią głębię aromatu espresso lub wyrazisty smak ristretto. Fanom łagodniejszych kaw proponujemy cappuccino, latte lub caffe macchiato. A dla tych, którzy kawowy napój traktują jako słodką przyjemność, idealna będzie mocaccino, czyli kawa z odrobiną czekolady, bądź affogato – kawa z gałką lodów lub mrożony kawowy koktajl z kruszonym lodem i słodkimi dodatkami. Każdy wariant możesz przygotować na bazie napoju roślinnego, który z powodzeniem zastąpi mleko. Napoje Alpro z linii Barista świetnie się pienią, mają łagodny smak i doskonale komponują się z aromatem kawowych ziaren. Taki kawowo-roślinny napój to znakomity sposób na pyszne i lekkostrawne pobudzenie o każdej porze dnia.

A może orzeźwiające pobudzenie? Z napojami Alpro przygotujesz wiele smacznych kawowych napojów na zimno. Idealne rozwiązanie na upalne dni!

Kawowe napoje w roślinnym stylu. Przygotujesz je podczas Alpro Live Cooking!

 Szukasz pomysłów na niecodzienne kawowe specjały? Koniecznie bądź z nami podczas emisji Alpro Live Cooking. To wyjątkowe wydarzenie dostarczy ci wielu ciekawych inspiracji, które bez trudu wykorzystasz w kuchni. Program podzielony został na segmenty tematyczne. Miłośnicy kawy nie mogą przegapić panelu "Kawowe pobudzenie", w którego trakcie prowadząca Anna Matusiak-Rześniowiecka oraz zaproszeni goście przygotują kilka różnych wariantów kawowych napojów na bazie roślinnych zamienników mleka. Skusisz się na kawę na napoju owsianym z cynamonem i nutą pomarańczy? A może wolisz kokosowe orzeźwienie z dodatkiem imbiru i czekolady? Nie zabraknie też słodkiego deseru, który idealnie pasuje do kawowych wariacji. Włącz Live Cooking z Alpro na WP.pl 16 czerwca i odkryj tajniki przyrządzania pysznych, roślinnych specjałów!

1 https://kawaizdrowie.pl/pl/kawa-i-zdrowie/kofeina/co-warto-wiedziec-o-kofeinie

[2] https://kawawbiurze.pl/10-zdrowotnych-wlasciwosci-kawy/

[3] https://kawawbiurze.pl/10-zdrowotnych-wlasciwosci-kawy/

[4] https://kawaizdrowie.pl/pl/kawa-i-zdrowie/cukrzyca-typu-2/wprowadzenie

[5] https://kawaizdrowie.pl/pl/kawa-i-zdrowie/czynnosci-watroby/wprowadzenie

[6] https://dentonet.pl/kawa-w-prochnice/#gref

[7]https://kawaizdrowie.pl/pl/kawa-i-zdrowie/rownowaga-wodno-elektrolitowa-organizmu/wprowadzenie

[8] https://kawaizdrowie.pl/pl/kawa-i-zdrowie/zdrowie-ukladu-sercowo-naczyniowego/wprowadzenie