
live cooking
Produkty roślinne Alpro
Zapraszamy na wspólne gotowaniez Charlesem Daigneault i Darią Ładochą
16 czerwca 2023 10.00-13.00
liveLekko, smacznie, bez laktozy. Wszystko, co warto wiedzieć o napojach roślinnych
Kremowe cappuccino, czekoladowe brownie, sycąca owsianka, wege lasagne – wydawałoby się, że każdy z tych przysmaków wymaga użycia mleka lub jogurtu. Nic bardziej mylnego! Do przygotowania napojów kawowych, ciast, deserów koktajli i wielu innych dań możesz z powodzeniem wykorzystać także napoje roślinne. Są bardzo smaczne, doskonale się pienią i stanowią świetną bazę dla wielu dań. Zainspiruj się naszym artykułem i przejdź na roślinną stronę mocy.
Migdałowe, owsiane, kokosowe. Na pierwszy rzut oka napoje roślinne można pomylić z prawdziwym mlekiem. W zależności od rodzaju mają biały lub kremowy kolor i konsystencję zbliżoną do tradycyjnego mleka. I choć są w 100 proc. wegańskie, doskonale sprawdzają się w wielu potrawach i napojach jako smaczna alternatywa dla produktów mlecznych. Jakie właściwości mają roślinne zamienniki mleka i jak wykorzystać je w kuchni?
Twoje pożywienie powinno być lekarstwem, a twoje lekarstwo powinno być pożywieniem
autor: Hipokrates, lekarz grecki
Smak oraz cenne właściwości odżywcze roślinnych napojów sprawiają, że sięgają po nie tylko weganie i wegetarianie, ale także konsumenci, którym zależy na ograniczaniu wyrobów odzwierzęcych i chcą prowadzić lekką, zróżnicowaną, zdrową dietę fleksitariańską. Jedną z najistotniejszych zalet napojów roślinnych jest brak laktozy., Wbrew pozorom, w zależności od wariantu, mogą być źródłem białka, wapnia i niektórych witamin.
To świetna alternatywa dla tradycyjnego mleka i zarazem prosty sposób na lekki, smaczny posiłek. Z napojami roślinnymi przygotujesz proste i pyszne śniadanie – wystarczy połączyć je z płatkami zbożowymi, dodać orzechy oraz świeże lub suszone owoce – i już, posiłek na dobry początek dnia gotowy. Roślinne napoje doceniają też zagorzali kawosze. Kawowy napój na z dodatkiem napoju owsianego z gęstą, apetyczną pianką w niczym nie ustępuje kawie z tradycyjnym mlekiem. Pyszne smoothie i koktajle z dodatkiem napoju kokosowego lub migdałowego nie mają sobie równych. Każdy z tych wariantów możesz śmiało wykorzystać do przygotowania naleśników, placuszków, słodkich i słonych wypieków, a także wielu innych dań.
Napój owsiany to nieocenione źródło beta-glukanu, czyli błonnika, który obniża poziom cholesterolu i sprzyja zachowaniu szczupłej sylwetki[1]. Ponadto stanowi źródło wapnia, witaminy B2 i witaminy B12 – składników, które odgrywają ogromną rolę w procesie krwiotwórczym[2]. W ofercie Alpro znajdziemy też napój owsiany bez cukru – to doskonała wiadomość dla diabetyków oraz osób, które z różnych względów ograniczają węglowodany w diecie. Napój owsiany to doskonały wybór dla tych, którzy dopiero zaczynają poznawać roślinne smaki, bowiem jego wygląd, konsystencja i walory smakowe najbardziej przypominają mleko krowie.
Napój migdałowy ma lekko słodki, przyjemny smak i aromat prażonych migdałów. To także źródło wapnia, witaminy D, witamin z grupy B: B2 i B12, a także witaminy E. Co więcej, napój z migdałów nie tylko nie zawiera laktozy, ale jest też naturalnie bezglutenowy, dzięki czemu mogą sięgać po ten produkt osoby nietolerujące zbóż. Dla osób nietolerujących glutenu i laktozy idealny będzie także napój kokosowy. Ta pyszna, roślinna alternatywa mleka stanowi źródło wapnia. Ma przy tym niewielką zawartość tłuszczu.
Każdy z napojów roślinnych różni się smakiem oraz składem i wartościami odżywczymi, dlatego warto spróbować wszystkich i stosować je do różnych dań, napojów i deserów. Napoje roślinne mają zaskakujące właściwości kulinarne, dzięki którym nierzadko sprawdzają się w kuchni lepiej niż tradycyjne mleko. Napój owsiany Alpro Barista nie ma sobie równych w tworzeniu pysznych kawowych napojów. Trudno się dziwić – ten produkt w swojej konsystencji i kremowości przypomina tradycyjne mleko, a do tego świetnie się pieni. Napój owsiany i kawa to duet idealny. Ale pyszne napary kawowe przygotujemy też z udziałem napoju kokosowego. Alpro kokos również występuje w wersji Barista, co oznacza, że świetnie sprawdza się podczas tworzenia kawowych specjałów.
Napój migdałowy to wymarzony towarzysz smacznych i pożywnych śniadań. Dodaj go do musli lub owsianki, a posiłek zyska wyborny, migdałowy smak. Napój na bazie migdałów marki Alpro będzie także świetną bazą dla koktajli i deserów.
Każdy z powyższych napojów możesz z powodzeniem wykorzystywać podczas gotowania ulubionych potraw i tworzenia wypieków. Napoje roślinne są dość uniwersalne, a ich neutralny smak sprawia, że dobrze sprawdzą się zarówno jako składnik dań wytrawnych, jak i baza dla różnych słodkości. Ta pyszna i lekka gama roślinnych produktów zachęca do eksperymentów w kuchni i odkrywania nowych, wyjątkowych smaków. Podejmij to wyzwanie, a gwarantujemy, że napoje roślinne Alpro zostaną z tobą na długi czas.
[1] https://dietetycy.org.pl/rola-beta-glukanow-diecie-czlowieka/
[2] https://diag.pl/pacjent/artykuly/rola-witaminy-b12-w-organizmie-co-warto-o-niej-wiedziec
https://www.mp.pl/pacjent/hematologia/choroby/152170,niedokrwistosc-anemia