live cooking

Produkty roślinne Alpro

Zapraszamy na wspólne gotowanie
z Charlesem Daigneault i Darią Ładochą

16 czerwca 2023 10.00-13.00

live

Lekko, smacznie, bez laktozy. Wszystko, co warto wiedzieć o napojach roślinnych

Kremowe cappuccino, czekoladowe brownie, sycąca owsianka, wege lasagne – wydawałoby się, że każdy z tych przysmaków wymaga użycia mleka lub jogurtu. Nic bardziej mylnego! Do przygotowania napojów kawowych, ciast, deserów koktajli i wielu innych dań możesz z powodzeniem wykorzystać także napoje roślinne. Są bardzo smaczne, doskonale się pienią i stanowią świetną bazę dla wielu dań. Zainspiruj się naszym artykułem i przejdź na roślinną stronę mocy.

autor: Agnieszka Małgorzata Adamska 12.06.2023

Migdałowe, owsiane, kokosowe. Na pierwszy rzut oka napoje roślinne można pomylić z prawdziwym mlekiem. W zależności od rodzaju mają biały lub kremowy kolor i konsystencję zbliżoną do tradycyjnego mleka. I choć są w 100 proc. wegańskie, doskonale sprawdzają się w wielu potrawach i napojach jako smaczna alternatywa dla produktów mlecznych. Jakie właściwości mają roślinne zamienniki mleka i jak wykorzystać je w kuchni?

Twoje pożywienie powinno być lekarstwem, a twoje lekarstwo powinno być pożywieniem

autor: Hipokrates, lekarz grecki 

Lekka i smaczna alternatywa mleka. Dlaczego watro sięgać po napoje roślinne?

Smak oraz cenne właściwości odżywcze roślinnych napojów sprawiają, że sięgają po nie tylko weganie i wegetarianie, ale także konsumenci, którym zależy na ograniczaniu wyrobów odzwierzęcych i chcą prowadzić lekką, zróżnicowaną, zdrową dietę fleksitariańską. Jedną z najistotniejszych zalet napojów roślinnych jest brak laktozy., Wbrew pozorom, w zależności od wariantu, mogą być źródłem białka, wapnia i niektórych witamin.

Napój owsiany to doskonały dodatek do musli z owocami i zarazem świetny pomysł na pyszny początek dnia

To świetna alternatywa dla tradycyjnego mleka i zarazem prosty sposób na lekki, smaczny posiłek. Z napojami roślinnymi przygotujesz proste i pyszne śniadanie – wystarczy połączyć je z płatkami zbożowymi, dodać orzechy oraz świeże lub suszone owoce – i już, posiłek na dobry początek dnia gotowy. Roślinne napoje doceniają też zagorzali kawosze. Kawowy napój na z dodatkiem napoju owsianego z gęstą, apetyczną pianką w niczym nie ustępuje kawie z tradycyjnym mlekiem. Pyszne smoothie i koktajle z dodatkiem napoju kokosowego lub migdałowego nie mają sobie równych. Każdy z tych wariantów możesz śmiało wykorzystać do przygotowania naleśników, placuszków, słodkich i słonych wypieków, a także wielu innych dań.

Który napój roślinny warto wybrać?

Napój owsiany to nieocenione źródło beta-glukanu, czyli błonnika, który obniża poziom cholesterolu i sprzyja zachowaniu szczupłej sylwetki[1]. Ponadto stanowi źródło wapnia, witaminy B2 i witaminy B12 – składników, które odgrywają ogromną rolę w procesie krwiotwórczym[2]. W ofercie Alpro znajdziemy też napój owsiany bez cukru – to doskonała wiadomość dla diabetyków oraz osób, które z różnych względów ograniczają węglowodany w diecie. Napój owsiany to doskonały wybór dla tych, którzy dopiero zaczynają poznawać roślinne smaki, bowiem jego wygląd, konsystencja i walory smakowe najbardziej przypominają mleko krowie.

Napój migdałowy ma lekko słodki, przyjemny smak i aromat prażonych migdałów. To także źródło wapnia, witaminy D, witamin z grupy B: B2 i B12, a także witaminy E. Co więcej, napój z migdałów nie tylko nie zawiera laktozy, ale jest też naturalnie bezglutenowy, dzięki czemu mogą sięgać po ten produkt osoby nietolerujące zbóż. Dla osób nietolerujących glutenu i laktozy idealny będzie także napój kokosowy. Ta pyszna, roślinna alternatywa mleka stanowi źródło wapnia. Ma przy tym niewielką zawartość tłuszczu.

Gotowanie i pieczenie stanie się prawdziwą przyjemnością, gdy sięgniesz po napoje roślinne. Na ich bazie stworzysz wiele smacznych dań.

Do kawy, deserów i gotowania. Zastosowanie napojów roślinnych w kuchni

Każdy z napojów roślinnych różni się smakiem oraz składem i wartościami odżywczymi, dlatego warto spróbować wszystkich i stosować je do różnych dań, napojów i deserów. Napoje roślinne mają zaskakujące właściwości kulinarne, dzięki którym nierzadko sprawdzają się w kuchni lepiej niż tradycyjne mleko. Napój owsiany Alpro Barista nie ma sobie równych w tworzeniu pysznych kawowych napojów. Trudno się dziwić – ten produkt w swojej konsystencji i kremowości przypomina tradycyjne mleko, a do tego świetnie się pieni. Napój owsiany i kawa to duet idealny. Ale pyszne napary kawowe przygotujemy też z udziałem napoju kokosowego. Alpro kokos również występuje w wersji Barista, co oznacza, że świetnie sprawdza się podczas tworzenia kawowych specjałów.

Napój migdałowy to wymarzony towarzysz smacznych i pożywnych śniadań. Dodaj go do musli lub owsianki, a posiłek zyska wyborny, migdałowy smak. Napój na bazie migdałów marki Alpro będzie także świetną bazą dla koktajli i deserów.

Każdy z powyższych napojów możesz z powodzeniem wykorzystywać podczas gotowania ulubionych potraw i tworzenia wypieków. Napoje roślinne są dość uniwersalne, a ich neutralny smak sprawia, że dobrze sprawdzą się zarówno jako składnik dań wytrawnych, jak i baza dla różnych słodkości. Ta pyszna i lekka gama roślinnych produktów zachęca do eksperymentów w kuchni i odkrywania nowych, wyjątkowych smaków. Podejmij to wyzwanie, a gwarantujemy, że napoje roślinne Alpro zostaną z tobą na długi czas.

[1] https://dietetycy.org.pl/rola-beta-glukanow-diecie-czlowieka/

[2] https://diag.pl/pacjent/artykuly/rola-witaminy-b12-w-organizmie-co-warto-o-niej-wiedziec

https://www.mp.pl/pacjent/hematologia/choroby/152170,niedokrwistosc-anemia

Roślinne inspiracje. Live Cooking z Alpro

Lokalne warzywa, owoce, migdały, a do tego porcja napoju owsianego – okazuje się, że kuchnia bez mleka i mięsa może być nie tylko korzystna dla zdrowia, ale także smaczna. Aby się o tym przekonać, wystarczy dołączyć do kulinarnej uczty, na którą zaprasza dwoje wspaniałych kucharzy – Daria Ładocha i Charles Daigneault.

autor: Katarzyna Rapczyńska-Lubieńska 14.06.2023

Gotowanie przestało być jedynie obowiązkiem, a stało się częścią stylu życia. Wypełnia czas wolny, zachęca do eksperymentów, poszukiwania nowych smaków i spotkań z przyjaciółmi. Właśnie dlatego pojawił się termin "live cooking", który oznacza po prostu gotowanie na żywo. To forma wyrażenia tego, że liczy się przede wszystkim proces tworzenia potrawy – od surowego produktu po efekt końcowy na talerzu.

Zrównoważona dieta to przyszłość

Jesteśmy coraz bardziej świadomi tego, że to, co jemy, ma ogromne znaczenie dla środowiska. Z raportu Talerz Przyszłości 2023 wynika, że dla naszego zdrowia korzystna jest dieta oparta na produktach pochodzenia roślinnego, warzywach i owocach, a także kaszach, nasionach roślin strączkowych i orzechach. Warzywa i owoce powinny stanowić połowę dziennego zapotrzebowania na produkty spożywcze, ale wciąż jemy ich zdecydowanie za mało. Jeżeli chcemy zmienić nawyki, warto postawić na dietę planetarną, która dostarcza wszystkich potrzebnych składników odżywczych, a przy tym nie obfituje w produkty odzwierzęce. W modelu diety zakłada się ograniczenie spożywania mięsa, co jest korzystne dla zdrowia oraz planety.

Coraz więcej sklepów wprowadza do swojej oferty produkty roślinne, takie jak np. napoje owsiane, sojowe, kokosowe czy migdałowe. Mogą być składnikiem nie tylko kawy z pyszną roślinną pianką, ale też smacznych śniadań i innych dań. Dla wegan i wegetarian jest to wybór idealny, a dla osób jedzących produkty mleczne – kusząca alternatywa. Jakie potrawy można przyrządzić na bazie roślin? Odpowiedź kryje się w naszym Live Cookingu!

Alpro owsiane to napój będący źródłem wapnia. W 100% z roślin, bez glutenu, laktozy, dodatku cukru, o niskiej zawartości soli i kwasów nasyconych. Stanowi uniwersalną alternatywę dla produktów mlecznych.

Daria Ładocha i Charles Daigneault zapraszają na ucztę

Okazuje się, że to, co jest pyszne dla nas, może być też dobre dla planety. Udowadnia to Daria Ładocha, której towarzyszy Charles Daigneault. Ona uwielbia lekkie, wegańskie alternatywy dla mleka, on – bazuje na mięsnych produktach, ale nie boi się kulinarnych nowinek. Wspólnie pokażą nam kilka przepisów na bazie roślinnych produktów ALPRO. Daria wyczaruje m.in. mrożoną kawę z Alpro Barista Owies z cynamonem i świeżo wyciskanym sokiem pomarańczowym, matchę z Alpro Barista Migdał oraz kawę z Alpro Barista Kokos z imbirem i białą czekoladą. Charlie przygotuje chłodnik ogórkowy z Alpro Skyr Style sojowym oraz tosty francuskie z polewą czekoladowo-owsianą na bazie napoju Alpro Barista Owies.

W trakcie Live Cookingu nie zabraknie też propozycji dań na obiad i kolację, w tym gazpacho z napojem owsianym bez cukrów. Spod kuchennej ręki Darii wyjdzie tajska sałatka z krewetkami, mango i orzechami na bazie sosu z produktem Alpro Skyr Style Mango, a także risotto z boczniakami, suszonymi pomidorami i pestkami dyni z roślinną alternatywa dla śmietanki. Dla odmiany Charles połączy składniki roślinne z mięsnymi – szykujcie się na skrzydełka z kurczaka marynowane w alternatywie jogurtowej soja-kokos. Mistrz zaserwuje też polędwicę wieprzową w sosie musztardowym z roślinną alternatywą dla śmietany. Miłośnicy warzyw będą zachwyceni sałatą z dressingiem na bazie Napoju Owsianego bez cukrów oraz zielonymi warzywami w sosie curry zrobionym na bazie napoju Alpro Barista kokos.

Napoje oraz alternatywy dla śmietany i jogurtów Alpro to pyszne produkty, które można wykorzystać do różnych dań i na wiele sposobów.

Wykorzystaj produkty Alpro i zainspiruj się!

Jak widać, potrawy bez mięsa mogą być smaczne i pełnowartościowe. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by produkty roślinne były częścią kuchni mięsnej. Oprócz ciekawych przepisów Daria i Charlie zdradzą też sekrety planowania posiłków – jak gotować na kilka dni, wekować i przechowywać jedzenie w lodówce. Opowiedzą o tym, jak wspólne gotowanie wpływa na wzajemne relacje i że warto eksperymentować w kuchni. Okazją do przetestowania nowych smaków mogą być produkty Alpro, które, w zależności od wariantu, zawierają cenne witaminy z grupy B: B2 i B12; witaminę D a także wapń, białko czy błonnik. Mogą charakteryzować się niską zawartością soli, cukru lub tłuszczów nasyconych. Są doskonałe zarówno dla wegan, wegetarian, jak i osób, które spożywają mięso.

Co więcej, Alpro wpisuje się w ideę zero waste – możliwość mrożenia napojów roślinnych w formie kostek pozwala na niemarnowanie żywności. Produkty można zamówić w specjalnej cenie promocyjnej na: allegro.pl/kampania/alpro. Wystarczy włożyć je do koszyka i każdego dnia cieszyć się innym smakiem.

Jesteście gotowi na wspólne gotowanie z Darią i Charlie’em oraz produktami Alpro? Nasz Live Cooking możecie oglądać na stronie głównej wp.pl, w serwisie gotujzaplro.wp.pl oraz na FB kuchnia.wp.pl i Pyszności.pl. Link do wydarzenia na FB

Gospodynią spotkania będzie Anna Matusiak-Rześniowiecka.

Kiedy? 16.06.2023, od godz. 10:00

Gotuj razem z nami! Oto pełna lista produktów użytych w Live Cookingu

Jeśli chcecie nie tylko oglądać live cooking, ale również działać w kuchni odtwarzając przepisy przygotowane przez Darię i Charliego, to nie ma na co czekać! Poniżej znajdziecie pełną listę potrzebnych do gotowania składników, w podziale na poszczególne przepisy.

autor: Materiał partnera 14.06.2023

Crepes suzette w trzech smakach:

  • 150g mąki pszennej15g cukru
  • 3 jajka
  • 20g rozpuszczonego masła
  • 30 ml oleju rzepakowego
  • 125 ml napoju migdałowego Alpro
  • 125 ml napoju owsianego bez dodatku cukru Alpro
  • 125 ml Barista Kokos
  • Alpro4 pomarańcze
  • 200 ml likieru pomarańczowego


Kawa na zimno z cynamonem i sokiem pomarańczowym:

  • 150 ml zaparzonej kawy
  • szczypta cynamonu mielonego
  • 150 ml soku wyciskanego ze świeżej pomarańczy
  • lód
  • Barista Owies Alpro


Kawa kokosowa z imbirem i czekolada białą:

  • 200 ml zaparzonej gorącej kawy
  • 80 ml Barista Kokos Alpro
  • pół łyżeczki tartego świeżego
  • imbiru
  • 20g połamanej białej czekolady


Migdałowa matcha:

  • łyżeczka herbaty matcha
  • 50 ml gorącej wody
  • 200 ml Barista Migdał Alpro


Toasty francuskie:

  • 1 chleb na zakwasie
  • 2 jajka
  • 150 ml Barista Owies Alpro
  • 20g masła
  • kropla ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 tabliczka czekolady 70%
  • 10 truskawek


Koktajl migdałowy:

  • 0,5 l napoju migdałowego Alpro
  • 300 g truskawek
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 banan
  • 50g prażonych płatków migdałowych


Koktajl kokosowy:

  • 0,5 l Barista Kokos Alpro
  • 1 zielony ogórek
  • 1 awokado
  • pęczek świeżej mięty
  • Do dekoracji: 4 liście limonki kaffir


Koktajl porzeczkowy z mango:

  • 250 ml Barista Kokos Alpro
  • 300g świeżej porzeczki
  • 250 ml sorbetu mango
  • Do dekoracji: 50g orzechów laskowych, 50g płatków migdałowych. świeża mięta


Gazpacho:

  • 4 pomidory
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • ½ łyżeczki papryki ostrej mielonej
  • 1 ogórek
  • kilka liści bazylii, tymianek i rozmaryn
  • sok z cytryny
  • 250 ml napoju owsianego bez cukru Alpro
  • Do dekoracji: bułka tarta, skórka z cytryny i bazylia


Chłodnik ogórkowy:

  • 4 ogórki
  • 1 szalotka
  • 1 jalapeno bez pestek
  • 1 limonka
  • 1 ząbek czosnku
  • parę liści mięty
  • 1 łyżka Skyr Style Sojowy
  • Alpro250 ml napoju migdałowego bez cukru Alpro
  • Do dekoracji: sól, pieprz, skórka z limonki i mięta


Koktajl bananowy:

  • 1 tost
  • 1 banan
  • łyżka masła migdałowego
  • 250 ml napoju migdałowego Alpro
  • Do dekoracji kieliszka: tarta czekolada


Tajska sałatka:

  • 1/2 sałaty lodowej
  • 1 miękkie mango
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 500g krewetek tygrysich rozmrożonych
  • 1 zielony ogórek
  • 1 marchewka
  • 1 pomarańcza
  • 50g orzechów ziemnych
  • 1 łyżka oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • sok z 1 limonki
  • sok z 1/2 pomarańczy


Sos :

  • 2 łyżki Skyr Style Mango Alpro
  • pęczek kolendry
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki jasnego sezamu
  • 1 limonka


Risotto:

  • 1 szklanka ryżu arborio
  • pęczek szparagów zielonych
  • 500 g boczniaków
  • 12 suszonych pomidorków w oleju pokrojonych w paseczki
  • 2 szklanki wywaru
  • 1 szklanki wina białego
  • 300 ml produktu sojowego do celów kulinarnych
  • Alpro1 cebula drobno posiekana
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • pęczek zielonej pietruszki posiekanej
  • 250 g pomidorków cherry
  • 3 łyżki pestek dyni podprażonych na suchej patelni
  • kiełki słonecznika
  • sok z 1/4 cytryny
  • orzechy włoskie kilka sztuk
  • oliwa do smażenia
  • oregano w przyprawie


Skrzydełka z kurczaka

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • 1 op. przyprawy garam masala
  • sok z 1 cytryny
  • 300 ml Naturalnego sojowo-kokosowego Alpro


Letni dressing

  • 100 ml napoju owsianego bez cukru Alpro
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka musztardy Dijon
  • łyżka Naturalnego sojowo-kokosowego Alpropo
  • siekany koperek


Zielone warzywa curry

  • 1 brokuł
  • 6 szparagów zielonych
  • 100g bobu
  • 100g zielonego groszku
  • 1 op. przeprawy curry w paście
  • łyżka masła
  • 150 ml Barista Kokos Alpro


Polędwica wieprzowa z patelni

  • 1 polędwica wieprzowa
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 100 ml produktu sojowego do celów kulinarnych Alpro