live cooking

Produkty roślinne Alpro

Zapraszamy na wspólne gotowanie
z Charlesem Daigneault i Darią Ładochą

16 czerwca 2023 10.00-13.00

live

Dieta w stylu flexi. Jak jeść pysznie i różnorodnie każdego dnia?

Dieta fleksitariańska to idealne rozwiązanie dla osób, które chcą prowadzić korzystną dla zdrowia i zróżnicowaną dietę, bez konieczności całkowitej rezygnacji z produktów pochodzenia zwierzęcego. Podpowiadamy, jak komponować lekkie i pyszne menu w myśl diety fleksitariańskiej i które produkty będą nieocenionym wsparciem w kuchni.

autor: Agnieszka Małgorzata Adamska 11.06.2023

Rosnąca świadomość na temat jakości jedzenia i jego wpływu na nasze zdrowie sprawia, że coraz chętniej decydujemy się na rewolucyjne zmiany w nawykach żywieniowych. Potwierdzają to statystyki. Według raportu "Talerz zdrowia – nawyki żywieniowe polskiego społeczeństwa" stworzonego przez firmę Zymetria 56 proc. ankietowanych dorosłych zdecydowało się na zmianę diety ze względu na troskę o zdrowie i chęć lepszego odżywiania. Mniej tłuszczu, więcej produktów z lokalnych źródeł, roślinne zamienniki mięsa i nabiału – to tylko niektóre ze zdrowych, dietetycznych trendów, którymi chętnie kierujemy się podczas codziennych zakupów.

"Właściwe odżywianie będzie medycyną jutra"

autor: Linus Pauling - amerykański fizyk i chemik, dwukrotny laureat Nagrody Nobla 

W trosce o zdrowie i środowisko coraz więcej osób przechodzi na dietę wegetariańską lub wegańską. Komponowanie roślinnego menu stało się dziś niezwykle proste dzięki łatwo dostępnym produktom, które świetnie zastępują wyroby odzwierzęce. Nie każdy jednak jest gotowy na rezygnację z mięsa i nabiału. W takim przypadku zdrowym rozwiązaniem jest dieta fleksitariańska, która zakłada ograniczenie mięsa i produktów mlecznych bez konieczności całkowitego wykluczenia ich z menu. Na czym polega ten sposób żywienia i jak komponować menu z zachowaniem zasad flexi? W naszym poradniku znajdziesz wszystkie odpowiedzi i wskazówki.

Na czym polega dieta fleksitariańska?

Jak wskazuje sama nazwa, dieta fleksitariańska jest elastyczna i nie wyklucza żadnego produktu. Jej założeniem jest jednak znaczące ograniczenie produktów zwierzęcych na rzecz warzyw, owoców, zbóż oraz roślinnych zamienników mięsa i nabiału. Fleksitarianizm śmiało można więc nazwać kompromisowym wegetarianizmem. Dla jednych taka dieta jest przejściowym etapem pomiędzy tradycyjnym żywieniem a dietą roślinną, dla innych będzie to doskonały sposób na prowadzenie zdrowej, zróżnicowanej kuchni bez zakazów i wyrzeczeń.

Sposób na zdrowe śniadanie? Owsianka lub musli z dodatkiem lekkiego, roślinnego jogurtu.

Choć nurt fleksitariński powstał w pewnym sensie w opozycji do diety roślinnej, to nie zapominajmy, że ten sposób żywienia także kładzie nacisk na produkty i dania bezmięsne. Podstawą jadłospisu fleksitarińskiego są owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste i roślinne zamienniki nabiału oraz mięsa. Produkty odzwierzęce mogą pojawiać się w diecie co pewien czas, jednak ich obecność nie jest obligatoryjna – wręcz przeciwnie. Nie ma nic złego w tym, że sięgniemy po sery, jajka czy stek, ale takie produkty nie znajdują się u podstawy fleksitariańskiej piramidy żywienia, a raczej na samym jej szczycie, jako kategoria produktów występujących w jadłospisie najrzadziej i w jak najmniejszych ilościach.

Lekko, zdrowo, różnorodnie. Dlaczego warto prowadzić kuchnię w stylu flexi?

Lekarze i dietetycy otwarcie przyznają, że diety eliminujące lub znacząco ograniczające mięso i produkty odzwierzęce to najzdrowszy i najbardziej polecany sposób żywienia. Tę teorię potwierdza nowa piramida żywienia stworzona przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, której podstawą jest ruch, warzywa, owoce i ziarna i zboża, a mięso pojawia się dopiero na jej wierzchołku, jako produkt występujący najrzadziej i w najmniejszych ilościach. Ten graficzny zapis najnowszych zasad zdrowego odżywiania w pełni koresponduje z wartościami fleksitarianizmu. Wydaje się więc, że dieta w stylu fleksi jest obecnie najbardziej wartościowym i polecanym sposobem żywienia, a co więcej, może stosować ją każdy, bo odpowiednio zbilansowane posiłki, przygotowane zgodnie z zasadami fleksitarianizmu, dostarczają wszystkich niezbędnych składników odżywczych.

Najważniejszą zaletą kuchni fleksitariańskiej jest więc znaczące ograniczenie mięsa, ale nie tylko. Stosując się do zasad tej diety, redukujemy także ilość tłuszczu i cholesterolu w pożywieniu, co sprzyja trosce o zdrowe serce oraz zmniejsza ryzyko nadciśnienia tętniczego, miażdżycy i zawałów[1]. Warto też pamiętać, że taka dieta jest niezwykle prosta i nie wymaga wcale wielogodzinnego gotowania. Obecnie na rynku dostępnych jest wiele roślinnych produktów, które z powodzeniem zastępują mięso, ryby, mleko i jego przetwory. Smaczne i różnorodne napoje czy roślinne alternatywy dla jogurtów znajdziemy m.in. w ofercie marki Alpro. Wyroby na bazie owsa, migdałów, kokosa czy soi są doskonałym dodatkiem do śniadania, zup, sosów i deserów, a także wybornie smakują jako baza napojów kawowych. Linia Alpro Barista pozwala przygotować kremowe cappuccino, latte i wiele innych rodzajów kaw, które zachwycają kremową pianką i w niczym nie ustępują tradycyjnym pierwowzorom.

Kawa na bazie roślinnych napojów zachwyca kremową pianką i pysznym smakiem

Dieta fleksitariańska krok po kroku. Te produkty pomogą ci stworzyć lekkie i smaczne potrawy

Stawiasz pierwsze kroki na diecie fleksitariańskiej? Grunt to odpowiednia baza, czyli produkty, z których bez trudu przygotujesz smaczne, zdrowe i proste posiłki. Zadbaj, by w domowej spiżarni nie brakowało kasz, ryżu, nasion roślin strączkowych, pestek, orzechów i suszonych owoców. Ponadto w lodówce zawsze powinny znajdować się świeże warzywa i owoce, z których przygotujesz lekkie i zdrowe soki, koktajle i sałatki. Mięso na diecie fleksitariańskiej powinno być chude – najlepiej sięgać po cielęcinę albo drób. Nie zapomnij o roślinnych zamiennikach mięsa oraz nabiału. Doskonałym dodatkiem do porannej owsianki lub musli będzie napój roślinny. W szerokiej gamie produktów Alpro znajdziesz m.in. napój migdałowy, kokosowy i owsiany – także w wersji bez cukru. Sposobem na szybką i pożywną przekąskę w ciągu dnia jest sojowa alternatywa dla jogurtu – w pełni roślinna, z żywymi kulturami bakterii. Gotowanie, pieczenie i przygotowywanie kawowych napojów z marką Alpro to prawdziwa przyjemność. Dzięki tym produktom kuchnia flexi stanie się twoim zdrowym stylem życia.

[1] https://www.mp.pl/pacjent/nadcisnienie/informacje/ryzyko/58839,co-to-jest-miazdzyca-i-jaki-jest-jej-zwiazek-z-nadcisnieniem-tetniczym

Lekko, smacznie, bez laktozy. Wszystko, co warto wiedzieć o napojach roślinnych

Kremowe cappuccino, czekoladowe brownie, sycąca owsianka, wege lasagne – wydawałoby się, że każdy z tych przysmaków wymaga użycia mleka lub jogurtu. Nic bardziej mylnego! Do przygotowania napojów kawowych, ciast, deserów koktajli i wielu innych dań możesz z powodzeniem wykorzystać także napoje roślinne. Są bardzo smaczne, doskonale się pienią i stanowią świetną bazę dla wielu dań. Zainspiruj się naszym artykułem i przejdź na roślinną stronę mocy.

autor: Agnieszka Małgorzata Adamska 12.06.2023

Migdałowe, owsiane, kokosowe. Na pierwszy rzut oka napoje roślinne można pomylić z prawdziwym mlekiem. W zależności od rodzaju mają biały lub kremowy kolor i konsystencję zbliżoną do tradycyjnego mleka. I choć są w 100 proc. wegańskie, doskonale sprawdzają się w wielu potrawach i napojach jako smaczna alternatywa dla produktów mlecznych. Jakie właściwości mają roślinne zamienniki mleka i jak wykorzystać je w kuchni?

Twoje pożywienie powinno być lekarstwem, a twoje lekarstwo powinno być pożywieniem

autor: Hipokrates, lekarz grecki 

Lekka i smaczna alternatywa mleka. Dlaczego watro sięgać po napoje roślinne?

Smak oraz cenne właściwości odżywcze roślinnych napojów sprawiają, że sięgają po nie tylko weganie i wegetarianie, ale także konsumenci, którym zależy na ograniczaniu wyrobów odzwierzęcych i chcą prowadzić lekką, zróżnicowaną, zdrową dietę fleksitariańską. Jedną z najistotniejszych zalet napojów roślinnych jest brak laktozy., Wbrew pozorom, w zależności od wariantu, mogą być źródłem białka, wapnia i niektórych witamin.

Napój owsiany to doskonały dodatek do musli z owocami i zarazem świetny pomysł na pyszny początek dnia

To świetna alternatywa dla tradycyjnego mleka i zarazem prosty sposób na lekki, smaczny posiłek. Z napojami roślinnymi przygotujesz proste i pyszne śniadanie – wystarczy połączyć je z płatkami zbożowymi, dodać orzechy oraz świeże lub suszone owoce – i już, posiłek na dobry początek dnia gotowy. Roślinne napoje doceniają też zagorzali kawosze. Kawowy napój na z dodatkiem napoju owsianego z gęstą, apetyczną pianką w niczym nie ustępuje kawie z tradycyjnym mlekiem. Pyszne smoothie i koktajle z dodatkiem napoju kokosowego lub migdałowego nie mają sobie równych. Każdy z tych wariantów możesz śmiało wykorzystać do przygotowania naleśników, placuszków, słodkich i słonych wypieków, a także wielu innych dań.

Który napój roślinny warto wybrać?

Napój owsiany to nieocenione źródło beta-glukanu, czyli błonnika, który obniża poziom cholesterolu i sprzyja zachowaniu szczupłej sylwetki[1]. Ponadto stanowi źródło wapnia, witaminy B2 i witaminy B12 – składników, które odgrywają ogromną rolę w procesie krwiotwórczym[2]. W ofercie Alpro znajdziemy też napój owsiany bez cukru – to doskonała wiadomość dla diabetyków oraz osób, które z różnych względów ograniczają węglowodany w diecie. Napój owsiany to doskonały wybór dla tych, którzy dopiero zaczynają poznawać roślinne smaki, bowiem jego wygląd, konsystencja i walory smakowe najbardziej przypominają mleko krowie.

Napój migdałowy ma lekko słodki, przyjemny smak i aromat prażonych migdałów. To także źródło wapnia, witaminy D, witamin z grupy B: B2 i B12, a także witaminy E. Co więcej, napój z migdałów nie tylko nie zawiera laktozy, ale jest też naturalnie bezglutenowy, dzięki czemu mogą sięgać po ten produkt osoby nietolerujące zbóż. Dla osób nietolerujących glutenu i laktozy idealny będzie także napój kokosowy. Ta pyszna, roślinna alternatywa mleka stanowi źródło wapnia. Ma przy tym niewielką zawartość tłuszczu.

Gotowanie i pieczenie stanie się prawdziwą przyjemnością, gdy sięgniesz po napoje roślinne. Na ich bazie stworzysz wiele smacznych dań.

Do kawy, deserów i gotowania. Zastosowanie napojów roślinnych w kuchni

Każdy z napojów roślinnych różni się smakiem oraz składem i wartościami odżywczymi, dlatego warto spróbować wszystkich i stosować je do różnych dań, napojów i deserów. Napoje roślinne mają zaskakujące właściwości kulinarne, dzięki którym nierzadko sprawdzają się w kuchni lepiej niż tradycyjne mleko. Napój owsiany Alpro Barista nie ma sobie równych w tworzeniu pysznych kawowych napojów. Trudno się dziwić – ten produkt w swojej konsystencji i kremowości przypomina tradycyjne mleko, a do tego świetnie się pieni. Napój owsiany i kawa to duet idealny. Ale pyszne napary kawowe przygotujemy też z udziałem napoju kokosowego. Alpro kokos również występuje w wersji Barista, co oznacza, że świetnie sprawdza się podczas tworzenia kawowych specjałów.

Napój migdałowy to wymarzony towarzysz smacznych i pożywnych śniadań. Dodaj go do musli lub owsianki, a posiłek zyska wyborny, migdałowy smak. Napój na bazie migdałów marki Alpro będzie także świetną bazą dla koktajli i deserów.

Każdy z powyższych napojów możesz z powodzeniem wykorzystywać podczas gotowania ulubionych potraw i tworzenia wypieków. Napoje roślinne są dość uniwersalne, a ich neutralny smak sprawia, że dobrze sprawdzą się zarówno jako składnik dań wytrawnych, jak i baza dla różnych słodkości. Ta pyszna i lekka gama roślinnych produktów zachęca do eksperymentów w kuchni i odkrywania nowych, wyjątkowych smaków. Podejmij to wyzwanie, a gwarantujemy, że napoje roślinne Alpro zostaną z tobą na długi czas.

[1] https://dietetycy.org.pl/rola-beta-glukanow-diecie-czlowieka/

[2] https://diag.pl/pacjent/artykuly/rola-witaminy-b12-w-organizmie-co-warto-o-niej-wiedziec

https://www.mp.pl/pacjent/hematologia/choroby/152170,niedokrwistosc-anemia

Roślinne inspiracje. Live Cooking z Alpro

Lokalne warzywa, owoce, migdały, a do tego porcja napoju owsianego – okazuje się, że kuchnia bez mleka i mięsa może być nie tylko korzystna dla zdrowia, ale także smaczna. Aby się o tym przekonać, wystarczy dołączyć do kulinarnej uczty, na którą zaprasza dwoje wspaniałych kucharzy – Daria Ładocha i Charles Daigneault.

autor: Katarzyna Rapczyńska-Lubieńska 14.06.2023

Gotowanie przestało być jedynie obowiązkiem, a stało się częścią stylu życia. Wypełnia czas wolny, zachęca do eksperymentów, poszukiwania nowych smaków i spotkań z przyjaciółmi. Właśnie dlatego pojawił się termin "live cooking", który oznacza po prostu gotowanie na żywo. To forma wyrażenia tego, że liczy się przede wszystkim proces tworzenia potrawy – od surowego produktu po efekt końcowy na talerzu.

Zrównoważona dieta to przyszłość

Jesteśmy coraz bardziej świadomi tego, że to, co jemy, ma ogromne znaczenie dla środowiska. Z raportu Talerz Przyszłości 2023 wynika, że dla naszego zdrowia korzystna jest dieta oparta na produktach pochodzenia roślinnego, warzywach i owocach, a także kaszach, nasionach roślin strączkowych i orzechach. Warzywa i owoce powinny stanowić połowę dziennego zapotrzebowania na produkty spożywcze, ale wciąż jemy ich zdecydowanie za mało. Jeżeli chcemy zmienić nawyki, warto postawić na dietę planetarną, która dostarcza wszystkich potrzebnych składników odżywczych, a przy tym nie obfituje w produkty odzwierzęce. W modelu diety zakłada się ograniczenie spożywania mięsa, co jest korzystne dla zdrowia oraz planety.

Coraz więcej sklepów wprowadza do swojej oferty produkty roślinne, takie jak np. napoje owsiane, sojowe, kokosowe czy migdałowe. Mogą być składnikiem nie tylko kawy z pyszną roślinną pianką, ale też smacznych śniadań i innych dań. Dla wegan i wegetarian jest to wybór idealny, a dla osób jedzących produkty mleczne – kusząca alternatywa. Jakie potrawy można przyrządzić na bazie roślin? Odpowiedź kryje się w naszym Live Cookingu!

Alpro owsiane to napój będący źródłem wapnia. W 100% z roślin, bez glutenu, laktozy, dodatku cukru, o niskiej zawartości soli i kwasów nasyconych. Stanowi uniwersalną alternatywę dla produktów mlecznych.

Daria Ładocha i Charles Daigneault zapraszają na ucztę

Okazuje się, że to, co jest pyszne dla nas, może być też dobre dla planety. Udowadnia to Daria Ładocha, której towarzyszy Charles Daigneault. Ona uwielbia lekkie, wegańskie alternatywy dla mleka, on – bazuje na mięsnych produktach, ale nie boi się kulinarnych nowinek. Wspólnie pokażą nam kilka przepisów na bazie roślinnych produktów ALPRO. Daria wyczaruje m.in. mrożoną kawę z Alpro Barista Owies z cynamonem i świeżo wyciskanym sokiem pomarańczowym, matchę z Alpro Barista Migdał oraz kawę z Alpro Barista Kokos z imbirem i białą czekoladą. Charlie przygotuje chłodnik ogórkowy z Alpro Skyr Style sojowym oraz tosty francuskie z polewą czekoladowo-owsianą na bazie napoju Alpro Barista Owies.

W trakcie Live Cookingu nie zabraknie też propozycji dań na obiad i kolację, w tym gazpacho z napojem owsianym bez cukrów. Spod kuchennej ręki Darii wyjdzie tajska sałatka z krewetkami, mango i orzechami na bazie sosu z produktem Alpro Skyr Style Mango, a także risotto z boczniakami, suszonymi pomidorami i pestkami dyni z roślinną alternatywa dla śmietanki. Dla odmiany Charles połączy składniki roślinne z mięsnymi – szykujcie się na skrzydełka z kurczaka marynowane w alternatywie jogurtowej soja-kokos. Mistrz zaserwuje też polędwicę wieprzową w sosie musztardowym z roślinną alternatywą dla śmietany. Miłośnicy warzyw będą zachwyceni sałatą z dressingiem na bazie Napoju Owsianego bez cukrów oraz zielonymi warzywami w sosie curry zrobionym na bazie napoju Alpro Barista kokos.

Napoje oraz alternatywy dla śmietany i jogurtów Alpro to pyszne produkty, które można wykorzystać do różnych dań i na wiele sposobów.

Wykorzystaj produkty Alpro i zainspiruj się!

Jak widać, potrawy bez mięsa mogą być smaczne i pełnowartościowe. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by produkty roślinne były częścią kuchni mięsnej. Oprócz ciekawych przepisów Daria i Charlie zdradzą też sekrety planowania posiłków – jak gotować na kilka dni, wekować i przechowywać jedzenie w lodówce. Opowiedzą o tym, jak wspólne gotowanie wpływa na wzajemne relacje i że warto eksperymentować w kuchni. Okazją do przetestowania nowych smaków mogą być produkty Alpro, które, w zależności od wariantu, zawierają cenne witaminy z grupy B: B2 i B12; witaminę D a także wapń, białko czy błonnik. Mogą charakteryzować się niską zawartością soli, cukru lub tłuszczów nasyconych. Są doskonałe zarówno dla wegan, wegetarian, jak i osób, które spożywają mięso.

Co więcej, Alpro wpisuje się w ideę zero waste – możliwość mrożenia napojów roślinnych w formie kostek pozwala na niemarnowanie żywności. Produkty można zamówić w specjalnej cenie promocyjnej na: allegro.pl/kampania/alpro. Wystarczy włożyć je do koszyka i każdego dnia cieszyć się innym smakiem.

Jesteście gotowi na wspólne gotowanie z Darią i Charlie’em oraz produktami Alpro? Nasz Live Cooking możecie oglądać na stronie głównej wp.pl, w serwisie gotujzaplro.wp.pl oraz na FB kuchnia.wp.pl i Pyszności.pl. Link do wydarzenia na FB

Gospodynią spotkania będzie Anna Matusiak-Rześniowiecka.

Kiedy? 16.06.2023, od godz. 10:00