
live cooking
Produkty roślinne Alpro
Zapraszamy na wspólne gotowaniez Charlesem Daigneault i Darią Ładochą
16 czerwca 2023 10.00-13.00
liveDieta w stylu flexi. Jak jeść pysznie i różnorodnie każdego dnia?
Dieta fleksitariańska to idealne rozwiązanie dla osób, które chcą prowadzić korzystną dla zdrowia i zróżnicowaną dietę, bez konieczności całkowitej rezygnacji z produktów pochodzenia zwierzęcego. Podpowiadamy, jak komponować lekkie i pyszne menu w myśl diety fleksitariańskiej i które produkty będą nieocenionym wsparciem w kuchni.
Rosnąca świadomość na temat jakości jedzenia i jego wpływu na nasze zdrowie sprawia, że coraz chętniej decydujemy się na rewolucyjne zmiany w nawykach żywieniowych. Potwierdzają to statystyki. Według raportu "Talerz zdrowia – nawyki żywieniowe polskiego społeczeństwa" stworzonego przez firmę Zymetria 56 proc. ankietowanych dorosłych zdecydowało się na zmianę diety ze względu na troskę o zdrowie i chęć lepszego odżywiania. Mniej tłuszczu, więcej produktów z lokalnych źródeł, roślinne zamienniki mięsa i nabiału – to tylko niektóre ze zdrowych, dietetycznych trendów, którymi chętnie kierujemy się podczas codziennych zakupów.
"Właściwe odżywianie będzie medycyną jutra"
autor: Linus Pauling - amerykański fizyk i chemik, dwukrotny laureat Nagrody Nobla
W trosce o zdrowie i środowisko coraz więcej osób przechodzi na dietę wegetariańską lub wegańską. Komponowanie roślinnego menu stało się dziś niezwykle proste dzięki łatwo dostępnym produktom, które świetnie zastępują wyroby odzwierzęce. Nie każdy jednak jest gotowy na rezygnację z mięsa i nabiału. W takim przypadku zdrowym rozwiązaniem jest dieta fleksitariańska, która zakłada ograniczenie mięsa i produktów mlecznych bez konieczności całkowitego wykluczenia ich z menu. Na czym polega ten sposób żywienia i jak komponować menu z zachowaniem zasad flexi? W naszym poradniku znajdziesz wszystkie odpowiedzi i wskazówki.
Jak wskazuje sama nazwa, dieta fleksitariańska jest elastyczna i nie wyklucza żadnego produktu. Jej założeniem jest jednak znaczące ograniczenie produktów zwierzęcych na rzecz warzyw, owoców, zbóż oraz roślinnych zamienników mięsa i nabiału. Fleksitarianizm śmiało można więc nazwać kompromisowym wegetarianizmem. Dla jednych taka dieta jest przejściowym etapem pomiędzy tradycyjnym żywieniem a dietą roślinną, dla innych będzie to doskonały sposób na prowadzenie zdrowej, zróżnicowanej kuchni bez zakazów i wyrzeczeń.
Choć nurt fleksitariński powstał w pewnym sensie w opozycji do diety roślinnej, to nie zapominajmy, że ten sposób żywienia także kładzie nacisk na produkty i dania bezmięsne. Podstawą jadłospisu fleksitarińskiego są owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste i roślinne zamienniki nabiału oraz mięsa. Produkty odzwierzęce mogą pojawiać się w diecie co pewien czas, jednak ich obecność nie jest obligatoryjna – wręcz przeciwnie. Nie ma nic złego w tym, że sięgniemy po sery, jajka czy stek, ale takie produkty nie znajdują się u podstawy fleksitariańskiej piramidy żywienia, a raczej na samym jej szczycie, jako kategoria produktów występujących w jadłospisie najrzadziej i w jak najmniejszych ilościach.
Lekarze i dietetycy otwarcie przyznają, że diety eliminujące lub znacząco ograniczające mięso i produkty odzwierzęce to najzdrowszy i najbardziej polecany sposób żywienia. Tę teorię potwierdza nowa piramida żywienia stworzona przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, której podstawą jest ruch, warzywa, owoce i ziarna i zboża, a mięso pojawia się dopiero na jej wierzchołku, jako produkt występujący najrzadziej i w najmniejszych ilościach. Ten graficzny zapis najnowszych zasad zdrowego odżywiania w pełni koresponduje z wartościami fleksitarianizmu. Wydaje się więc, że dieta w stylu fleksi jest obecnie najbardziej wartościowym i polecanym sposobem żywienia, a co więcej, może stosować ją każdy, bo odpowiednio zbilansowane posiłki, przygotowane zgodnie z zasadami fleksitarianizmu, dostarczają wszystkich niezbędnych składników odżywczych.
Najważniejszą zaletą kuchni fleksitariańskiej jest więc znaczące ograniczenie mięsa, ale nie tylko. Stosując się do zasad tej diety, redukujemy także ilość tłuszczu i cholesterolu w pożywieniu, co sprzyja trosce o zdrowe serce oraz zmniejsza ryzyko nadciśnienia tętniczego, miażdżycy i zawałów[1]. Warto też pamiętać, że taka dieta jest niezwykle prosta i nie wymaga wcale wielogodzinnego gotowania. Obecnie na rynku dostępnych jest wiele roślinnych produktów, które z powodzeniem zastępują mięso, ryby, mleko i jego przetwory. Smaczne i różnorodne napoje czy roślinne alternatywy dla jogurtów znajdziemy m.in. w ofercie marki Alpro. Wyroby na bazie owsa, migdałów, kokosa czy soi są doskonałym dodatkiem do śniadania, zup, sosów i deserów, a także wybornie smakują jako baza napojów kawowych. Linia Alpro Barista pozwala przygotować kremowe cappuccino, latte i wiele innych rodzajów kaw, które zachwycają kremową pianką i w niczym nie ustępują tradycyjnym pierwowzorom.
Stawiasz pierwsze kroki na diecie fleksitariańskiej? Grunt to odpowiednia baza, czyli produkty, z których bez trudu przygotujesz smaczne, zdrowe i proste posiłki. Zadbaj, by w domowej spiżarni nie brakowało kasz, ryżu, nasion roślin strączkowych, pestek, orzechów i suszonych owoców. Ponadto w lodówce zawsze powinny znajdować się świeże warzywa i owoce, z których przygotujesz lekkie i zdrowe soki, koktajle i sałatki. Mięso na diecie fleksitariańskiej powinno być chude – najlepiej sięgać po cielęcinę albo drób. Nie zapomnij o roślinnych zamiennikach mięsa oraz nabiału. Doskonałym dodatkiem do porannej owsianki lub musli będzie napój roślinny. W szerokiej gamie produktów Alpro znajdziesz m.in. napój migdałowy, kokosowy i owsiany – także w wersji bez cukru. Sposobem na szybką i pożywną przekąskę w ciągu dnia jest sojowa alternatywa dla jogurtu – w pełni roślinna, z żywymi kulturami bakterii. Gotowanie, pieczenie i przygotowywanie kawowych napojów z marką Alpro to prawdziwa przyjemność. Dzięki tym produktom kuchnia flexi stanie się twoim zdrowym stylem życia.
[1] https://www.mp.pl/pacjent/nadcisnienie/informacje/ryzyko/58839,co-to-jest-miazdzyca-i-jaki-jest-jej-zwiazek-z-nadcisnieniem-tetniczym